Resepi dari Mat Gebu... memang gebu macam tuahnya... Boleh ya En mat saya share resepinya menjadi sungguh dan sedap... saya tabur coklat ganage... sebab anak2 suka...
BAHAN-BAHANNYA
Bahan-bahannya
160 gm gula halus
15 gram ovallate
5 biji telur gred B
125 gram tepung gandum*
1 camca teh baking powder*(*diayak)
1 camca teh esen vanilla
40 ml air
75 gram mentega cair (mat guna minyak canola@jagung)
5 biji telur gred B
125 gram tepung gandum*
1 camca teh baking powder*(*diayak)
1 camca teh esen vanilla
40 ml air
75 gram mentega cair (mat guna minyak canola@jagung)
Cara membuatnya
Putar gula dan ovallate hingga sebati. Masukkan
telur, tepung yang telah diayak dan putar hingga bersatu. Tuang air dan putar
pada kelajuan tinggi hingga adunan kembang dan pekat seperti adunan kueh baulu.
- Masukkan esen vanila dan putar rata. Tuang mentega cair dan gaul
dengan spatula dengan kaedah kaup balik, hingga rata.
- Tuang dalam loyang bulat 9 inci yang telah dilenser dengan sedikit
minyak, dan alas dasarnya dengan kertas minyak yang telah dilenser. Bakar
dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 30 minit atau
hingga masak.
- Keluarkan segera dari acuan bila kek masak, untuk mengelakkan kek
mendap. Sejukkan dan hias ikut gaya apa yang anda mahu kan. Boleh
dihidangkan...
No comments:
Post a Comment