Jenama Rempah Soto yang diguna... boleh tahan juga sedapnya.....
Terasa nak makan soto.... so balik dari jemputan kahwin rumah bos... kewangan aku pun singgah kat kedai depan rumah tu.... dah janji dengan anak-anak nak makan Soto Nasi..... lagipun Nasi Empit dah rebus awal-awal... so apa lagi cari lah bahan-bahannya.... Sampai rumah anak-anak dah menjerit mak..... Hunggry..... Eeee budak-budak nie ... tak boleh bagi can langsung..... nak rehat sekejap.... Hubby pun dah bising anak- anak dah lapar suruh masak cepat... so nielah yang terhasil .... First time guna Rempa Adad ... sedap juga bila pekena dengan sambal kicap ... jom intai resepi.........
bahan-bahannya.
1 ekor ayam... basuh (aku letak tepung gandum... biar hilang lendir n bersih sikit) n toskan
Bahan A
8 biji bawang merah
4 biji bawang putih
1/2 inci halia
semua nya di blender
Untuk tumis
2 batang kayu manis
sebunjut sup Adabi
1@2 batang serai - diketuk sedikit\
Lengkuas - anggarkan sendiri ya
1@2 bungkus Rempah Soto Jenama Adad
minyak untuk menunis
air sesukupnya
garam
Cara Memasakkannya
1. Panaskan minyak
2. masukkan Kayu manis
3. Masukkan juga sup unjut adabi
4. masukkan rempah yang diblender tadi
5. kacau hingga garing dan naik bau...
6. masukkan Serai dan lengkuas tadi
7. Masukkan ayam dan sedikit air..
8. Lepas tu... boleh masukkan air ikutlah kesuaian ayam dan rempah yang diblender tadi
masukkan garam....
9. biarkan empuk..... dan rasalah dulu sedikit apa yang kurang ...
bila semuanya ok boleh angkat dan hidangkan.....
Untuk hiasan pada soto bolehlah taburkan daun sup... bawang goreng... soo hoon goreng atau kacang tanah ... makan panas-pana sedap...
No comments:
Post a Comment