Ready Untuk makan
Salam... masa cuti cuti nie asyik masak makan... masak makan... tadi buat roti naik tak sempat letak gambar ... tak pe nanti kalau buat lagi saya akan letak... gambar. Petang tadi budak-budak sibuk nak makan spagethi yang kakak asyik suruh buat sebelum dia balik lipis... So... buat jugalah so... sebelum Hubby balik dari opis aku dan anak-anak buatlah spagethi nie nanti Hubby balik boleh makan... .Tapi aku ubah suai apa yang patut ikut selera melayu.... jom.... aku share resepi nie...
Bahan-bahannya
1 kotak Spagethi
Isi ayam dicincang halus dari satu ekor ayam
tomato 2 biji - cincang jangan halus sangat
cili kering dalam 15 batang - rendam dan kisar
bawang putih dalam 3 biji cincang halus
lada hitam 10 @ 15 biji nak pedas tambahlah
cendawan butang dalam 10 biji (dlm tin)
Sos Spagethi ( Jenama Prego) cari yang halal ye..
garam
gula
soso tomato 1 @ 2 sudu
sos cili 1 @ 2 sudu
bawang besar
minyak untuk menumuis
Cara membuatnya
1. panaskan minyak
2. masukkan bawang putih
3. biar garing masukkan lada kering yang diblender tadi
4. biar garing dan masukkan sos spagethi tadi
5. bila dah garing dan naik minyak masukkan ayam yang dicicang halus tadi
6. masukkan garam, gula sikit dan lada hitam
7. kalau tak nak pekat mauskkan 1/2 @ 1 cawan air
8. Masukkan sos cili dan tomato
9. Bila ayam dah masak boleh masukkan tomato yang dicincang dan baang besar
10.Ahkhir sekali rasa lah dulu tambah apa yang kurang ...
Sedap ..... itulah biasanya anak-anak cakap....