Sunday, July 15, 2012

Kek marble Horlick - Rohaimi Ahmad

Kek Marble Horlick

Bahan2nya:
250g mentega
180g gula halus
4 biji telur}A
250g tepung gandum
100g horlick
50g susu cair
1sudu kfc baking powder
2sb serbuk koko

Cara2nya:
-pukul gula dn mentega sehingga kembang
-masukkan telur 1 per1~putar
-masukkan tepung dn baking powder~putar
-masukkan susu cair~putar


-masukkan horlick~putar
-bhgikan kepada 2 bhgn
-1 bhgn adunan asal
-1 bhgn adunan dicmpur dgn serbuk koko
-sediakan loyang 8inci n apa yg ada kt rmh...hentam aje
-masukkan adunan berselang-seli sehinga habis...larutkan dgn lidi
-bakar pada suhu 150-180'c selama 45min-1jam sehingga masak!

Rohaimi Ahmad

Nie gambar tuannya..

Resepi dari Bonda

Cantik kan Biskut nie ... kalau dalam FB sedang dilanda Tsunami Biskut Semperit nie... Ramai yang mencuba dan dan mencuba ... saya juga akan mencuba nanti dah jadi saya akan taqkan gambar saya pula... Oleh kerana berkenan kat hari saya pun jadi kolesi  dalam blog nie harap dihalalkan oleh bonda...


BISKUT DAHLIA

Bahan
225 gm butter
110 gm gula ising
1 biji kuning telur
1/2 s/k esen vanilla
75 gm tepung jagung
125 gm tepung kastad
175 gm tepung gandum
ceri merah/ coklat chip sebagai hiasan

Cara
1. Gaulkan butter dan gula ising sebati.
2. Masukkan telur dan esen vanilla. kacau rata.
3. Ayakkan semua tepung dan masukkan dalam bancuhan butter sedikit demi sedikit.
4. Gunakan acuan dahlia dan pamkan dalam loyang.
5. Letakkan ceri merah ditengah adunan yg dipamkan.
6. Bakar dalam oven suhu 170'c selama 15 - 18 minit.
7. Sejukkan betul dan simpan dalam balang kedap udara.



Rohaimi Ahmad - Kek Coklat Chip Berpisang

Suka tengok kek ini cantik sungguh. izinkan saya ya... abadikah dalam blog saya... untuk koleksi kenangan dan di share bersama rakan-rakan blog... Nanti kalau saya buat saya akan sharekan gambarnya... . harap Rohaimi izinkan..




Kek Coklat Chip Berpisang

Bahan2nya:
5biji pisang berangan(250g)-dilecek terlebih dahulu
5biji telur
200g majerin
150g gula halus
250g tepung gandum
1/2skfc bikarbonat
1skfc baking powder
1/2skfc esen pisang
*2 sb serbuk koko
*coklat cip}tk taburan diatasnya

cara2nya:
-putar majerin dn gula sehingga kembang
-masukkan telur~putar
-masukkan tepung, baking powder, soda bikarbonat dn esen pisang bersama~putar
-adunan dicampur dgn pisang yg tlah dilecek tadi dn serbuk koko~putar sebati
-sediakan loyang 8"yg tlah disapu dgn sedikit majerin n tepung} supaya x mlekat
-masukkan adunan berselang-seli sehingga habis...loretkan dgn lidi dlm 3pusingan
-taburlah coklat cip di atas permukaannya...
-bakar 160'c api atas bawah selama 50min ....




Noor Shahizan Mohamad Said
biskut sarang semut..
1 cwn planta
3/4 cwn gula kastor
1 cwn tpg kastad
tepung gandum...ikut lembut
coklat rice secukupnyer

pukul planta dan gula hingga kembang
masukkan tpg kastad...
gaul rata...
masukkan pula tpg gandum..agak2 x lekat kat tgn...

parutkan adunan tadi ...dan masukkan dlm paper cup...hias dgn coklat rice...
siap

Lapis Oreo- June Ahmad

Photo: kek lapis oreo...dah potong2 apelagiiiii... ngap lerrr!!!

Kek Lapis Oreo...

Bahan2:
500g mentega
10 biji telur (A)
200g gula kastor
200g tepung hong kong
1cawan susu tepung Nespray
1 cawan horlicks
1 s/t serbuk penaik
1 s/t overlatte
1 s/t esen vanila
4 bungkus oreo
pewarna hijau... (ikut suka)

-pukul mentega & gula hingga kembang...
- masukkan telur sebiji demi sebiji.....
-kemudian masukkan tepung, susu, horlick juga serbuk penaik sedikit demi sedikit hingga sebati....
-masukkan esen vanila jg overlatte... pukul hingga gebu.....
-masukkan pewarna hijau.... gaul rata...
- bubuh adunan hijau tadi kedalam loyang yg telah digris & dilapik kertas kek.....ratakan...
-bakar pada suhu 180'c hingga msk...
- masukkkan lg adunan hijau..ratakan...susun biskut oreo.... bakar lg hingga masak...
- ambil pula adunan hijau tadi...rata kan & bakar hingga masak....
-ulang proses melapis hingga habis adunan...
-untuk lapisan akhir... x perlu susun biskut oreo ye....
-siapppp!!!

***lapisan pertama bakar api atas bwh... lapisan seterusnya bakar api atas sj... lapisan akhir bakar api atas bwh sampai msk... dlm 15 minit camtu...


***SELAMAT MENCUBA***

Terima kasih Jun share kan resepinya kat FB... inign ku jadikan koleksi ini dalam blog ku...


Kek Lapis Oreo...

Bahan2:
500g mentega
10 biji telur (A)
200g gula kastor
200g tepung hong kong
1cawan susu tepung Nespray
1 cawan horlicks
1 s/t serbuk penaik
1 s/t overlatte
1 s/t esen vanila
4 bungkus oreo
pewarna hijau... (ikut suka)

-pukul mentega & gula hingga kembang...
- masukkan telur sebiji demi sebiji.....
-kemudian masukkan tepung, susu, horlick juga serbuk penaik sedikit demi sedikit hingga sebati....
-masukkan esen vanila jg overlatte... pukul hingga gebu.....
-masukkan pewarna hijau.... gaul rata...
- bubuh adunan hijau tadi kedalam loyang yg telah digris & dilapik kertas kek.....ratakan...
-bakar pada suhu 180'c hingga msk...
- masukkkan lg adunan hijau..ratakan...susun biskut oreo.... bakar lg hingga masak...
- ambil pula adunan hijau tadi...rata kan & bakar hingga masak....
-ulang proses melapis hingga habis adunan...
-untuk lapisan akhir... x perlu susun biskut oreo ye....
-siapppp!!!

***lapisan pertama bakar api atas bwh... lapisan seterusnya bakar api atas sj... lapisan akhir bakar api atas bwh sampai msk... dlm 15 minit camtu...

Biskut Cornflakes Ranggup BY: Zaifa

Ini juga resepi dari rakan-rakanku dari FB... izin ya saya share kat sini ... seronok dapat rakan-rakan yang sharekan resepinya.. Aku simpan untuk dijadikan koleksiku... Bila aku buat nanti aku akan sharekan kat sini... terima kasih Zaifa...
Biskut Cornflakes Ranggup
Bahan-bahannya:
250g mentega/marjerin
200g gula perang
2 biji kuning telur
150g cornflakes -diramas sedikit (jgn hancur sangat)
150g tepung jagung - ayak
150g tepung naik sendiri - ayak
paper cup kecil

Cara membuatnya:
1.Mentega,gula di kacau hingga rata dan masukkan kuning telur dan kacau rata lagi.Masukkan cornflakes dan gaul lagi.
2.Masukkan tepung jagung dan tepung naik sendiri sedikit2 hingga habis dan sebati.Jika dapati adunan melekit,jangan ditambah tepung.
3.Sudukan sedikit adunan ke dlm papercup.Susun di atas dulang pembakar dan bakar hingga keperangan.
4.Apabila sudah sejuk,hiasan dgn coklat cair (terpulang kepada individu)
5.Sejukkan biskut dan simpan dlm bekas kedap udara.

CHOCOLATE MOIST - Zarin Hashim

Resepi rakan-rakan dari fb aku taq dari Nor Azma.. harap dia maafkan aku taq kat sini . Aku nie pengemar menyimpan koleksi kek, biskut.. dan lain-lain.




CHOCOLATE MOIST - Zarin Hashim 

BHN A:
1 1/2 cwn cocoa powder
1 tin susu cair ( tin tinggi 400g)
1 tin susu pekat manis (tin tinggi 505g)
1 1/2 cwn minyak masak
1 cawan gula kastor

BHN B:
180g cawan tepung gandum
1 1/2 sudu teh baking poder
1 1/2 sudu teh soda bikarbonat
_______ayak_______

BHN C:
6 biji telur-dpukul

~cara2nya~

satukan bhn A
whisk kan semua bhn A hgga sebati secara double boiler
ketepikan
ayak BHN B-ketepikan
pukul BHN C-ketepikan
selang seli masukkan BHN B dan BHN C sambil d whisk hgga sebati

griskan loyang dan alas kertas minyak
tuang adunan dan bakar selama 50min-1jam /hgga masak pd suhu 150'c. redai hgga sejuk