Sunday, December 19, 2010


Resepi seterusnya 


Sup Ayam...


1/2 Ekor Ayam.. basuh dengan tepung n toskan
bahan A
6 biji bawang kecil
3 biji bawang putih
1/2 halia
bahan B
sup bunjut adabi... tak letak tak sedap..
lada sulah @ boleh tukar dengan serbul lada hitam
saya suka ambil lada hitam n tumbuk halus... 
garam
kentang dalam 5-6 biji ikut suka ye..
segenggam makaroni  - optional 
3 cawan air paip ikut suka ye....
minyak untuk menumis


Cara Tumis 


1.Belender semua bahan A
2. panaskan minyak n masukkan sup bunjut adabi n kalau suka boleh masukkan kayu manis... bunga lawang ...  cengkih .... lagi wangi n harum baunya baru masukkan bahan yang dibelender tadi
3. tumis sampai kuning dan naik minyak dan naik bau... 
4. Masukkan ayam yang dah dibasuh tadi bersama kentang dan makaroni 
5. gaul rata dan boleh tambah kan air dalam 3 cawan ikut suka ye... agak-agak sendiri...
6. mask hingga kentang,ayam  empuk 
7. Tambah perasa ... so... boleh hidang  Taburkan daun bawang n bwang goreng


Orang Johor suka makan sup dengan sambal kicap seperti resepi diatas.... sedap... 





No comments: