Masa-masa hujan begini.... mata ashik nak tidor je... tak tahu nak buat apa.... G dapur ternampak serbuk agar-agar .... Otak pun fikir jom buat agar-agar santan (Lengkong Santan) kata orang Johor... betul ke... . Pukul 2.00 petang bancuh n pukul 5.00 dah boleh makan .... Ok juga dapat basahkan tekak makan lengkong nie..... Dapat juga kirimkan kat jiran sebelah... Agar-agar nie aku agak agak je sukatannya.... Jom intai...
Nak Rasa silakan.... e,,,,,, sedap dan lembut tapi kurang manis
Saya guna santan kotak je... (kalau pekat boleh tambah air )
10 gm sebuk agar agar
1 liter air ( kurangkan dalam 1/2 cawan)
1 biji telor
3/4 cawan santan pekat
1/2 cawan gula (ikut nak manis mana) kalau nak 1 cawan pun boleh
Cara - cara membuatnya
Masak air bersama dengan gula. Biarkan gula hancur dalam 10 minit.. kacau lagi..
Dalam bekas berbeza santan dan telor di kacau hingga sebati
Kemudian masukkan dalaml air gula dan serbuk agar-agar tadi
biarkan mengelegak dan kacau sekejap lalu tutup
masukkan dalam acuan
biarkan sejuk dalam 1/2 jam lalu masukkan dalam peti sejuk eeeemmm sedap bila makan sejuk sejuk .... Senangkan cubalah.....
3 comments:
Yang warna hijaunya Ayu letak air daun pandan atau pewarna. Sebab tak ada senarai bahan-bahannya.
saya letak perasa pandan yang warna hijau je... maaf lambat balas ya...
Post a Comment