... Emmm fikir-fikir nak masak apa ye... tekak nie teringin pulak masak rendang ayam.... anakku Syah dan Akir boleh makan so senang cerita .... aku tambah dengan sambal tumis udang dan nasi empit...wah... macam sedap je... cuti cuti nie... sesekali kena masak juga ... hubby dah mula sound .. ashik makan masakkan orang lain..je... dapur pun tak berasap... bawang semuanya dah busuk... hahah bilalah agaknya dapur nak berasap.... haha... nie mulalah tunjuk rajin sikit...
Aku bukan apa jemputan rumah terbuka tak henti-henti... tu yang tak masak . Oleh kerana hero aku tak nak ikut nie yang kena masak juga.... senang sikit hati bila tinggalkan mereka kat rumah... apa pun nak tak resepinya....
Jom intai ....
bahan-bahannya
1 ekor ayam basuh dan masukkan dalam kuali
bahan A
15 tangkai lada kering
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
bawang bawang merah 6 biji
bawang putih 3 ulas
serai 2 @ 3 batang
kerisik agak aje...
kalau nak pedas letaklah 10 biji cili padi
bahan perasanya
sedikit garam, gula dan asam gelugor (kalau tak de letak je air asam jawa)
Santan cair dalam 1 mangkuk
1 mangkuk santan pekat
daun kunyit di hiris (ikut suka)
Bahan A diblender semuanya, masukkan dalam kuali yang ada ayam tadi (tiada periuk besar yg ada kuali besar pemberian ibuku) dan santan cair masak dengan api yang sederhana
masak hingga kuah pekat baru masukkan perasa dan asam gelugor..
kacau lagi jangan sampai hangus... atau jangan sampai ayam hancur pulak ... masak rendang ayam ini jangan banyak sangat santan cairnya ... takut ayam hancur .. baru masukkan kerisik ... kacau lagi dan akhir sekali masuk 2 atau 3 senduk santan pekat .... biarkan (sesekali kacau ya.. )hingga masak dan pekat ... rasalah dulu... kalau kurang tambahlah apa yang patut... masukkan hirisan daun kunyit ... ada orang suka letak daun limau purut emm ikut sukalah ya.... bolehlah dihindangkan...jom tengok gambarnya...
Rendang Ayam Ayu FAB...
Maaf ya... gambar kurang terang...
No comments:
Post a Comment