Malam ini aku mengumpul banyak resepi brownies untukku jadikan koleksi peribadi dan tatapan rakan2ku.. harap ... tuan punya resepi mengizinkanku abadikan resepi dan gambarnya sekali ... seronok tengok gambar brownies yang cantik dan menarik pada madiha... Che CT. Hana harap halalkan ya... saya memang suka menyimpan resepi dari rakan di blog dan FB...
Sebenarnya aku pun pernah membuatnya tapi tidaklah secantik dan selawa rakan yang lain punya. Jom tengok gambar dari resepiku..
haha buruk kan rupanya....
jom intai resepi
250 gm butter
3 biji telor
280 gm gula caster
1 1/2 sudu kecil baking powder
135 gm tepung gandum
60 gm serbuk koko
2 sudu susu cair
Cairkan butter dah sejuk masukkan telor , gula kacau... sebati ... masukkan tepung ,,, koko dan baking powder... kacau sebati ... kalau suka boleh masukk apa saja kekacang seperti badam... coklat chip ke... bakar dalam susu 150 selama 45 hingga 1 jam ikut oven... sedap... atasnya tuang topping...
Toping
1/2 cawan serbuk koko
1/2 susu pekat
2 sudu mentega ( fresh cream)
sedikit susu segar ( fresh cream)
masak atas dapur (double boiler) kalau tak pandai buat terus atas api.. kacau hingga pekat dah boleh tuang ..
Marble Cheese Brownies
Resepi : Jasmeenskitchen
Sumber : MaDiHaA a.k.a Ratna
250gm Butter
1 cwn serbuk koko
3 biji telur - gred B
1½ cwn gula kator
½ cwn susu cair
1½ cwn tepung gandum
1 sdt Baking powder
1 sdt Soda bikabonat
1 sdt esen vanilla
Lapisan Cheese
250gm Cream Cheese
1 cwn gula kastor (yang ni MaDiHaA kurangkan letak 2/3 cawan)
1 biji telur - gred B
2 sudu kecil tepong jagung (yang ni MaDiHaA tambah)
Cara :-
1- Cairkan butter - masukkan serbuk koko & kacau rata.
2- Dalam mangkuk lain, pukul telur & gula (guna wisk saja) smpi sebati.
3- Kemudian campurkan dgn bancuhan butter td...kacau smpi sebati.
4- Masukkan susu cair > kacau lagi...
5- Masukkan tepung, BP & SB (kalo rajin ayak dulu) - kacau sehingga sebati & masukkan esen vanila.
6- Panaskan oven
7- Alas loyang saiz 10 X 10 X 1inci dgn griss paper (biarkan terjuntai sedikit)
8- Masukkan bancuha coklat ke dlm loyang...tinggalkan 2-3sdb & masukkan kedlm plastic..(utk buat corak marble)
9- Bakar selama 20min - guna api atas bawah
Sementara tggu bahan choc. masak sedikit, kita sediakan bahan cheese..
> Pukul cream cheese sehingga gebu.
> Masuukan gula > pukul lg hingga sebati.
> Masukkan telur & tepong jagung > pukul lagi hingga sebati
**Selepas 20min..keluarkan bahan choc yg separuh masak tadi...tuangkan bahan cheese..ratakan keseluruh atas kek...
**Paipkan baki chocolate atas cheese, & lorekkan ikut suka..
**Bakar lg selama 15min atau sehingga cheese masak...(guna api atas sahaja)
**Siap...
Resepi kedua
CHEWY GOOEY YUMMY BROWNIES
Bahan:
250 g butter - potong kecik
400 g coklat masakan - potong kecik
6 biji telur
340 g brown sugar (Madiha kurangkan sehingga 300 gm ~ masih manis lagikk )
2 s/k esen vanilla
20 g chocolate emulco (anggaran 1 sudu besar)
80 g tepung gandum (ayak bersama coco powder)
60 g cocoa powder
140g kacang walnut/pecan/ macadamia (optional)-toastkan (Madiha guna almond yg dipotong 4 ~ rasanya guna walnut lagi best sbb almond agak keras sket.. )
Cara:
1) Panaskan oven suhu 160C. Sediakan dan alas tray 11X11. (Madiha guna tray shortbread 12" x 12")
2) Double boil butter dan chocolate hingga cair, ketepikan biar suam sikit.
3) Masukkan telur, gula, esen vanila dan chocolate emulco dalam satu mangkuk yg lain, guna hand whisk , kacau hingga gula cair.
4) Tuang butter dan coklat cair tadi kedalam mangkuk adunan telur tadi dan gaul rata.
5) Masukkan tepung & coco yg diayak sikit demi sikit dan gaul rata. Jangan gaul terlalu lama.
6) Tuang dalam tray dan bakar 160C/50 minit-1jam (bergantung pd oven).
7) Bila masak, biarkan dalam tray hingga sejuk. Lebih sedap kalau disimpan semalaman. Sedap dimakan sama ada begitu shj atau bubuh ganache atau dgn icecream atau dgn sos kastad. (Madiha bubuh coklat topping)
Coklat Topping
Bahan2
250 g coklat masakan
1sudu besar susu pekat manis
3 sudu besar shortening
Resepi kedua
Super Fudgy Brownies - resepi beliau..
Resipi : Martha StewartDi Olah : Che CT
Bahan-bahan :
120 gm unsalted butter - (8 sudu besar)
130 gm all purpose flour - (1 cawan)
1/2 sudu teh baking powder
30 gm serbuk koko - (1/4 cawan)
1/2 sudu teh garam
220 gm coklat masakan - dadu kecil-kecil
240 gm gula perang - (resepi asal 1 1/4 cawan gula kastor)
3 biji telur gred A
3/4 cawan choc chips
Bahan untuk ditabur :
Almond slice / choc chips
Cara-cara :
1. Panaskan oven 180'C. Sapu loyang dengan mentega dan alas dengan baking paper dan lebihkan ditepi loyang untuk memudahkan untuk dikeluarkan brownies nanti, dan sapu juga baking paper dengan mentega. Ketepikan.
2. Ayak tepung gandum, serbuk koko, baking powder, garam dan choc chips sekali. Ketepikan. Pindahkan choc chips yang telah diayak kedalam bekas lain.
3. Cairkan coklat masakan dan butter guna keadah double boiler. Pastikan air tidak masuk dalam coklat. Matikan api.
4. Masukkan gula dalam adunan coklat dan kacau rata dengan whisk hingga gula larut dan sebati dengan coklat. Masukkan telur satu persatu dan kacau rata-rata dengan perlahan-lahan.
5. Masukkan adunan tepung yang telah diayak tadi sedikit-sedikit hingga tercampur rata. Masukkan sekali choc chips yang diayak tadi. Jangan aduk terlalu lama, cukup sekadar bercampur dan tiada tepung lagi.
6. Tuang adunan dalam loyang dan ratakan. Taburkan almond slice dan choc chips ikut suka. CT guna loyang 10x10x2 inci.
7. Bakar selama 50 minit atau hingga masak. Keluarkan dari oven dan sejukkan 30 minit. Bila dah sejuk baru keluarkan dari loyang dan letak atas redai dan boleh dipotong-potong. Hias ikut suka... Selamat mencuba :)
Resepi Ketiga dari Blog madiha... tank ya
Chewy Gooey Yummy Brownies
Ambil dari 'rumah lama' sekadar untuk koleksi di dapur baru ku ini...
Brownies ni sememangnya sedap!! Makan sekali pasti mau lagi dan lagi.. Mohon maaf kerana tak tau siapa empunya sebenar resepi asalnya. Walau apapun.. terima kasih banyak2 pada yg mencipta resepi brownies yang sedap ni.
CHEWY GOOEY YUMMY BROWNIES
Bahan:
250 g butter - potong kecik
400 g coklat masakan - potong kecik
6 biji telur
340 g brown sugar (Madiha kurangkan sehingga 300 gm ~ masih manis lagikk )
2 s/k esen vanilla
20 g chocolate emulco (anggaran 1 sudu besar)
80 g tepung gandum (ayak bersama coco powder)
60 g cocoa powder
140g kacang walnut/pecan/ macadamia (optional)-toastkan (Madiha guna almond yg dipotong 4 ~ rasanya guna walnut lagi best sbb almond agak keras sket.. )
Cara:
1) Panaskan oven suhu 160C. Sediakan dan alas tray 11X11. (Madiha guna tray shortbread 12" x 12")
2) Double boil butter dan chocolate hingga cair, ketepikan biar suam sikit.
3) Masukkan telur, gula, esen vanila dan chocolate emulco dalam satu mangkuk yg lain, guna hand whisk , kacau hingga gula cair.
4) Tuang butter dan coklat cair tadi kedalam mangkuk adunan telur tadi dan gaul rata.
5) Masukkan tepung & coco yg diayak sikit demi sikit dan gaul rata. Jangan gaul terlalu lama.
6) Tuang dalam tray dan bakar 160C/50 minit-1jam (bergantung pd oven).
7) Bila masak, biarkan dalam tray hingga sejuk. Lebih sedap kalau disimpan semalaman. Sedap dimakan sama ada begitu shj atau bubuh ganache atau dgn icecream atau dgn sos kastad. (Madiha bubuh coklat topping)
Coklat Topping
Bahan2
250 g coklat masakan
1sudu besar susu pekat manis
3 sudu besar shortening
Cara
Cairkan semua bahan2 cara double boiler sehingga coklat masakan benar2 cair. Tuangkan di atas brownies dan hiaslah ikut suka hati anda
Brownies ni sememangnya sedap!! Makan sekali pasti mau lagi dan lagi.. Mohon maaf kerana tak tau siapa empunya sebenar resepi asalnya. Walau apapun.. terima kasih banyak2 pada yg mencipta resepi brownies yang sedap ni.
CHEWY GOOEY YUMMY BROWNIES
Bahan:
250 g butter - potong kecik
400 g coklat masakan - potong kecik
6 biji telur
340 g brown sugar (Madiha kurangkan sehingga 300 gm ~ masih manis lagikk )
2 s/k esen vanilla
20 g chocolate emulco (anggaran 1 sudu besar)
80 g tepung gandum (ayak bersama coco powder)
60 g cocoa powder
140g kacang walnut/pecan/ macadamia (optional)-toastkan (Madiha guna almond yg dipotong 4 ~ rasanya guna walnut lagi best sbb almond agak keras sket.. )
Cara:
1) Panaskan oven suhu 160C. Sediakan dan alas tray 11X11. (Madiha guna tray shortbread 12" x 12")
2) Double boil butter dan chocolate hingga cair, ketepikan biar suam sikit.
3) Masukkan telur, gula, esen vanila dan chocolate emulco dalam satu mangkuk yg lain, guna hand whisk , kacau hingga gula cair.
4) Tuang butter dan coklat cair tadi kedalam mangkuk adunan telur tadi dan gaul rata.
5) Masukkan tepung & coco yg diayak sikit demi sikit dan gaul rata. Jangan gaul terlalu lama.
6) Tuang dalam tray dan bakar 160C/50 minit-1jam (bergantung pd oven).
7) Bila masak, biarkan dalam tray hingga sejuk. Lebih sedap kalau disimpan semalaman. Sedap dimakan sama ada begitu shj atau bubuh ganache atau dgn icecream atau dgn sos kastad. (Madiha bubuh coklat topping)
Coklat Topping
Bahan2
250 g coklat masakan
1sudu besar susu pekat manis
3 sudu besar shortening
Cara
Cairkan semua bahan2 cara double boiler sehingga coklat masakan benar2 cair. Tuangkan di atas brownies dan hiaslah ikut suka hati anda
Resepi keempat dari
sesiapa yang berminat nak mencuba, boleh tengok resepi ni...
MARBLE CHEESE BROWNIES. (resepi maklang azie)
Bahan coklat kek
250gm Butter
1 cwn serbuk koko (110g)
3 biji telur - gred B
1½ cwn gula kastor (300g)
½ cwn susu cair (125ml)
1½ cwn tepung gandum (220g)
1 st Baking powder
1 st Soda bikabonat
1 st esen vanilla
Lapisan Cheese
250gm Cream Cheese
1 cwn gula kastor (100g)
1 biji telur - gred B liza try guna 2 biji
Cara :-
1- Cairkan butter - masukkan serbuk koko & kacau rata.
2- Dalam mangkuk lain, pukul telur & gula (guna wisk saja) sampai sebati.
3- Kemudian campurkan dgn bancuhan butter tadi...kacau sampai sebati.
4- Masukkan susu cair dan kacau lagi...
5- Masukkan tepung, baking powder dan soda (kalau rajin ayak dulu) - kacau sehingga sebati & masukkan esen vanila.
6- Panaskan oven
7- Alas loyang saiz 10 X 10 X 1inci dgn griss paper (biarkan kertas terjuntai sedikit)
8- Masukkan bancuhan coklat ke dlm loyang, tekan sikit bagi padat adunan dengan sudu...tinggalkan 2-3suud besar & masukkan kedlm piping beg..(utk buat corak marble)
9- Bakar selama 20min - guna api atas bawah
Sementara tunggu bahan coklat masak sedikit, sediakan bahan cheese..
> Pukul cream cheese sehingga gebu.
> Masukkan gula > pukul lagi hingga sebati.
> Masukkan telur > pukul lagi hingga sebati
**Selepas 20min..keluarkan bahan choc yg separuh masak tadi...tuangkan bahan cheese..ratakan keseluruh atas kek...
**Paipkan baki chocolate atas cheese, & lorekkan ikut suka..
**Bakar lg selama 15min atau sehingga cheese masak...
**Siap... dihiang dan makan...
terima kasih....
resepi kelima
BROWNIES MUDAH izinkan saya tag di blog kesayangku... ada masa ada kelapangan saya akan mencuba ..
Resepi : Wssary@MyR
Versi: Hana
Bahan-bahan
resepi kelima
BROWNIES MUDAH izinkan saya tag di blog kesayangku... ada masa ada kelapangan saya akan mencuba ..
Resepi : Wssary@MyR
Versi: Hana
Bahan-bahan
- 6 sb serbuk koko
- 1/4 cawan mentega cair
- 1 cawan gula- hana buh 1/3cwn gula putih, 2/3cwn gula perang
- 1/2 sk vanilla
- 1/4 sk garam
- 1/3 cawan tepung gandum
- 2 butir telur
- 1 cawan kekacang - optional
- Panaskan oven suhu 160-170 darjah celcius.Taburkan sedikit tepung dalam loyang empatsegi berukuran 18cm - hana sapu loyang dengan butter
- Masukkan mentega cair,koko,gula,vanilla,garam,tepung dan telur ke dalam mangkuk.
- Gaul sebati. Masukkan kekacang jika mahu.
- Masukkan adunan dalam loyang dan bakar lebih kurang 25-30min.
No comments:
Post a Comment