Monday, December 20, 2010

Sardine Pastry

CUTI CUTI MALAYSIA...... 

Hari nie aku cuti so... saja ambil cuti rehat selepas 14 hari kerja tanpa henti dapatlah aku buat Pastry dari jenama Kawan untuk santapan Hubby bila balik opis ... dia suka sangat...
sanggup beli Ikan Sardin dalam tin... lama juga dah beli terperap je dalam bakul so takut Expire  aku pun buat lah pasry nie... Tank Mat Gebu .... yang telah memperkenalkan pastry nie pada ku... kalau nak resepinya dah ku  beri sebelum nie cari ya...

Ayam Masak Merah Simple





Ayam Masak Merah makan Sendiri



Ini adalah dari resepi emakku... kalau dia masak untuk anak2 dan cucu biasanya dia gunakan resepi nie simple sangat tak payah guna ... serai , lengkuas ..... Tapi rasanya sedap beb... suamiku pun suka ... mungkin Air Tangan Mak Okid (gelaran mak ku)




 Jom intai resepinya.......


1/2 ekor ayam... 
Bahan A
10 - 15 batang lada kering
6-8 biji bawang kecil
3 biji bawang putih
1/2 inci halia

Bahan B
4 sudu susu cair 
5 sudu sos tomato
5 sudu sos chili
3 sudu tomato pureen 
air asam jawa
garam 
gula pasir 
(anggarkan sendirinya berapa banyak nak letak)


Cara memasaknya


1. Blender semua bahan A
2. Ayam tadi di goreng terlebih dahulu jangan garing bila dah agak garing keluarkan dan tos.
3. Panaskan minyak... kemudian masukkan bahan yang diblender adi dalam kuali yang dah cukup panas
4. Biarkan dia cukup garing dan naik minyak...
5. masukkan tomato sos, cili sos dan tomato pureen
6. Baru masukkan ayam tadi
7. kacau biar mesra... betul ke bahasa
8. masukkan dalam 1/2  cawan air kacau lagi
9. masukkan air asam dalam 3 sudu ikut citarasa ya...
10. Akhir sekali masukkan susu cair....  kacau lagi...
11. bila dah masak boleh lah hidang.... senang kan.....