Sunday, December 19, 2010

Resepi ari Blog Mat gebu..



Sori ye che mat ... saya suka sangat resepi nie n... nak jadikan resipi simpanan peribadi  so dah banyak kali buat memang sedap dan mudah... halal kan ye...

BAHAN-BAHANNYA


10 keping puff pastry jenama "Kawan" saiz 4 x 4 inci
Blueberry filling secukupnya

@ boleh tukar dengan inti sardin
macam inti karipap tu... sedap...1 kuning telur + 1 camca teh susu cair = kacau rata

CARA MEMBUATNYA 

  1. Ambik 1 keping  pastry puf jenama kawan tadi , potong  4 bahagian Jadikan empat segi sama  Ambil 1 bahagian, buat potongan pangkah( x) . Bahagian satu lagi, diletak 3/4 camca teh blueberry fillling atau inti sardin  tutup dengan bahagian yang dipotong dan tekan tepi2nya dengan garfu. 
  2. Sapu kuning telur dan bakar pada pasti yang dah di tutup dengan pasry pangkah tadi  selama 25 minit. Sejukkan  kalau makan panas-panas sedap sunggug... 
  3. satu pastry dapat 2  keping saja... 

Resepi seterusnya 


Sup Ayam...


1/2 Ekor Ayam.. basuh dengan tepung n toskan
bahan A
6 biji bawang kecil
3 biji bawang putih
1/2 halia
bahan B
sup bunjut adabi... tak letak tak sedap..
lada sulah @ boleh tukar dengan serbul lada hitam
saya suka ambil lada hitam n tumbuk halus... 
garam
kentang dalam 5-6 biji ikut suka ye..
segenggam makaroni  - optional 
3 cawan air paip ikut suka ye....
minyak untuk menumis


Cara Tumis 


1.Belender semua bahan A
2. panaskan minyak n masukkan sup bunjut adabi n kalau suka boleh masukkan kayu manis... bunga lawang ...  cengkih .... lagi wangi n harum baunya baru masukkan bahan yang dibelender tadi
3. tumis sampai kuning dan naik minyak dan naik bau... 
4. Masukkan ayam yang dah dibasuh tadi bersama kentang dan makaroni 
5. gaul rata dan boleh tambah kan air dalam 3 cawan ikut suka ye... agak-agak sendiri...
6. mask hingga kentang,ayam  empuk 
7. Tambah perasa ... so... boleh hidang  Taburkan daun bawang n bwang goreng


Orang Johor suka makan sup dengan sambal kicap seperti resepi diatas.... sedap... 





LAMA TAK MASAK .....

Hampir seminggu dapur tak berasap.... sibuk kononya dengan keja kat opis.... nak rumah pun macam tukang pecah..... budak-budak dah menjerit mak ... jemu  makan kat Dapur nombor 2 ku....ha... mana lagi kalau bukan Restoran Noor..    So ari nie aku pun masaklah..... . Waluapun tak sedap... tap licin juga so... nanti malam kena masak lain... nie aku nak buat kenangan resepi ku... mungkin saj nak simpan umtuk masa-masa akan datang ... so... kalau aku sibuk boleh anak-anakku masak sendiri... 


Hidangan pertama 




Bayam dengan Bunga Kobis


masak yang paling senang

Sayur bayam.. potong basuh n tos 
Bunga Kobis potong ikut suka 
carrot hiris halus 
5 ekor udang (aku je yg  makan udang dalam rumah)
bawang putih 2 biji (hiris halus)
bawang merah  @ bawang kecil dalam 3 biji (hiris halus)
lada merah 1@ 2 batang.. (hiris Halus)
minyak 2 sudu besar
garam ikut suka... 


cara memasaknya


1. panaskan minyak
2. masukkan bawang merah , bawang putih, udang dan lada merah yang dihiris  tadi
3. biar naik bau @ kekuningan
4. akhir sekali maskkan sayur bayam n letak perasa..
boleh makan... cadangan sayur bila nak makan baru masak baru sedap....


Sotong kembang masak Sambal Tumis





Ini lauk kegemaran suami ku... nak pujuklah konon so.... resepinya pun senang juga ....

bahan A
1 Sotong Kembang... betul ke... nia gelaran ku je.. 
20 @ 15 tangkai lada kering
8 biji bawang kecil
3 biji bawang putih
1 1/2 inci burger malaysia (belacan)
1/2  @ 1/4 inci  halia
Blender semua.... hingga halus 
bahan B
asam jawa anggarkan sendiri
1 sudu gula - ikut suka
2 sudu gula merah - ikut suka



aram... ikut suka

Cara Tumis
1. Tumis semua bahan A hingga garing @  naik minyak kata orang kalau tak garing nanti tak sedap rasa maung...
2. bila dan naik minyak masukkan sotong kembang. gaul rata biar dalam 5 minit
3. masukkan garam dan gula merah dan gula pasir
gaul rata....
akhir sekali masukkan air asam jawa... 
4,.... biarkan epuk dan boleh rasa kalau kurang tambahlah apa yang patut...

Tauhu Goreng Cicah dengan Sambal Kicap 




Ini memang aku suka .. pembuka selera 

Share resepi 

sambal kicap 

10 - 15 tangkai cili padi
2 biji bawang putih
kicap 
gula
garam

 aku suka kalau semuanya ditumbuk lumat zaman sekarang nak senang blender je... ikut sukalah 

Caranya
tumbuk cili padi bersama dengan bawang putih hingga lumat. masukkan gul garam n kicap nak sedap tabah limau kasturi terangkat beb...