Sunday, May 6, 2012

SPONGE KEK MAT GEBU..

Resepi dari Mat Gebu... memang gebu macam tuahnya...  Boleh ya  En mat saya share resepinya menjadi sungguh dan sedap... saya tabur coklat ganage... sebab anak2 suka... 



BAHAN-BAHANNYA


Bahan-bahannya
160 gm gula halus
15 gram ovallate
5 biji telur gred B
125 gram tepung gandum
*
1 camca teh baking powder
*(*diayak)
1 camca teh esen vanilla
40 ml air
75 gram mentega cair (mat guna minyak canola@jagung)

Cara membuatnya

Putar gula dan ovallate hingga sebati. Masukkan telur, tepung yang telah diayak dan putar hingga bersatu. Tuang air dan putar pada kelajuan tinggi hingga adunan kembang dan pekat seperti adunan kueh baulu.
  1. Masukkan esen vanila dan putar rata. Tuang mentega cair dan gaul dengan spatula dengan kaedah kaup balik, hingga rata.
  2. Tuang dalam loyang bulat 9 inci yang telah dilenser dengan sedikit minyak, dan alas dasarnya dengan kertas minyak yang telah dilenser. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 30 minit atau hingga masak.
  3. Keluarkan segera dari acuan bila kek masak, untuk mengelakkan kek mendap. Sejukkan dan hias ikut gaya apa yang anda mahu kan. Boleh dihidangkan...                                                                                                                                










Donut Kentang

 Waktu petang begini macam rajin je nak mencuba buat  Donut Kentang aku pun cari-cari lah resepi di
face book... ... so aku cubalah mem buatnya... Nampak macam senang dan tidak memerlukan banyak bahan..

Amin... bila cuba menjadi pulak... senang rasa hati ... yang penting anak2 kata mak sedap dan gebu...


jom tengok gambarnya..





 malas nak bentuk macam donut biasa aku buat je dalam bentuk Ball (bulat2) hahaha...  Meh aku sharekan resepinya


Bahanya
1.  4 cawan tepung gandum 
2.  1  sudu besar mauripan, bancuh dgn 2 sudu air suam
3. 3 sudu besar planta ( campur 1 sudu softening @ pelembut roti) tak letak tak apa...
4.  garam setengah sudu... 
5. Kentang lenyek... (dalam 3 biji) - rebus dulu ya.. saya  bila dah rebus blender je..
6. 1 biji telur, dipukul & bancuh dgn secawan susu (saya bancuh susu pekat manis ja,susu segar lg elok)


CARANYA..



      Gaul   rata bahan 1 hingga 5, untuk bahan ke-6, kena masuk skit2 takut terlembik..lepas uli perap doh, tutup dgn plastik/kain selama 30 minit. lepas tuh canai..terap acuan/buat bulat2 mcm  macam bola... lepas tu biar kejap dalam 15 minit... bolehlah goreng dengan api yang sederhana jangan panas nanti dalam tak masak.... 



4

       Cubalah sedap dimakan... terutama masa panas -panas .. gebu....





Semuga panjang umur Atok Ayah

1/5/2012 hari keramat untuk ayahku.. atau nama glamournya Tok Ayah...

Mana tak nya ... semua anak, cucu... dan rakan rakannya berkumpul untuk meraikan hari ulangtahun ke 71 beliau...amin... Tok  ayah masih sihat dan kuat berkerja....

kami anak-anak... semua meraikan dengan membuat majlis hari jadi beliau di rumah adik ku Boy... terima ksih boy... nanti buat lagi ya...  Macam makanan ada.. ada kari ikan ungga... rojak buah..... ulam .. ulaman.. kerabu mangga , nasi ayam.. puding... ikan dan ayam bakar...sup... macam-macam sayang sekali aku tak sempat merakamkan hidangan tersebut...

Semuga Tok Ayah sihat sejahtera dan dirahmati allah selalu...



 

Gambar-gambar Manja Mak 
tok dengan Tok Ayah...


Kek Untuk Tok Ayah...