Friday, May 25, 2012

Kek Coklat Moist lapis Cheese







 

Air Tanganku.. lihatlah hasil tangan ku yang kaku dan tidak berseni nie... Kalau bab mengubah memang tak kreatif..... Tapi tak pelah mungkin ini lah yang sudah diberi oleh nya... aku terima je... yang penting kek tu sedap dan mendapat pujian dari rakan-rakan ku...  Sebenarnya kek ini adalah dari permintaan dari kawan anakku ... hari ini adalah hari jadi ibunya so... dia nak minta tolong buatkan... Tak sampai hati nak menolak...  harap kawan anaku suka akan kek ini ... ..semuga ibunya dirahmati allah dan sihat selalu... amin

kalau nak resepi  ... Jom intai...

Kek Kukus ( resepi dari puan Roha dari )

*2 cawan tepung gandum
*1 cawan  serbuk koko
2 cawan gula halus
1 cawan minyak makan (kalau ada minyak jagung lagi bagus)
1 tin kecil susu pekat ( saya guna 1 cawan je  )
1 cawan air panas mendidih...
5 biji telor
*1 sudu kecil baking powder
*1 sudu kecil bicabonate of Soda

untuk  Lapis cheese

250gm cheese
60 gm gula halus
1 biji telor
25 gm air
Kesemuanya pukul gebu..

Cara2 membuatnya

Kukus kena sediakan dulu ... 

ayak semua bahan yang bertanda * tadi.. dan masukkan dalam bekas... buat  lubang tengah masukkan telor, susu, minyak dan gula kacau sebati... kemudian masukkan air panas tadi kacau lagi hingga sebati...

mula kusus suku addunan coklat tadi.. sedikit dulu .. suku lebih kurang dalam 10 minit... lepas tu masukkan cheese yang sudah dipukul gebu.. tuang rata... baru masukkan baki coklat tadi kukus lebih kurang 1 1/2 jam... atau hingga masak..



Topping dari Kek Coklat Kukus Badariah
1/2 buku butter
1/2 cawan serbuk koko
1/2 cawan susu pekat

masak dengan cara double boiler...

atau

200 gm dark coklat
100 gm whipping cream hiris halus..
2 sudu mentega

caranya masak whipping atas dapur api pelahan je... bila bibir periuk keluarkan buih angkat masukkan coklat tadi dan mentega kacau hingga sebati..  . sejukkan sekejap dan tuang atas coklat  tadi...