Monday, June 18, 2012

Kek Coklat Moist lapis Cheese Edisi Bakar





Lama betul tak buat Kek nie... Sebab anak-anak ku tak suka makan katanya tak suka Cheese kalau makan pun dia orang buang cheese tu... nasib baik anak sulong ku yang suka ..So aku buatkan dia untuk bawa balik ke IPG Lipis... dapat jugalah kawan-kawan dia rasa... pagi tadi dia call mak sedap... kawan2 puji.... hahha budak-budak asrama memang macam tu... apa je di bawa balik semua nya sedap...  Buatnya pun tak susah... 


Resepinya adalah dari  kak Hanieliza ... ini merupakan kek yang aku mula-mula cuba dan berjinak-jinak dengan dunia bakery... memang tidak mengecawakan... cubalah.. ya...



Jom intai resepinya. 
Bahan Bahan A

180 gm. Butter
170 gm. Gula castor
3 biji telor
20 gm. cocoa powder - ayak
120 gm. tepong naik Sendiri - ayak
1 tsp. baking powder - ayak

Bahan bahan B 
250 gm. cream cheese
60 gm. gula castor
1 tsp. vanilla essence
1 biji telor

Cara 
1. Pukul butter and gulasehingga kembang dan ringan.
2. Masukkan telor sebiji demi sebiji.
3. Masukkan tepong, cocoa dan baking powder yang telah di ayak. Gaul rata.
4. Di sebuah bekas yang lain, pukul kesemua bahan B hingga kembang.
5. Tuang separuh bahagian adunan A kedalam loyang berukuran 8" dan ratakan.
6. Kemudian tuangkan semua adunan bahan B. Ratakan permukaan loyang.
7. Tuangkan baki adunan A.
8. Bakar di oven 160 deg C - selama 60 mins. atau hingga masak

biar betul sejuk baru potong


Terima kasih kak hanieliza ... Chef popular....