Sunday, May 13, 2012

Urap Taugeh .. ulam kasihHaha... tentu pelikkan nama tu... buat urap nie kan kena gaul dengan tangan so... orang kata air tangan isteri boleh menambat hati suami itu... itu yang timbul ulam kasih... syarat tambahan kena baca bismillah , tambah lagi dengan senyuman dan keikhlasan tentu akan bertambah sedap,,,,, 

Jom intai resepinya..2 cawan taugeh - dibersihkan dan itos
8 batang kacang panjang
biji bawang besar-dimayang nipis-nipis
limau nipis secukupnya - ambil jus tanpa biji
Garam dan gula secukup rasa

sedikit bunga kantan (kalau suka)
Kelapa parut secukupnya

BAHAN DITUMBUK LUMAT :
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1/2 inci belacan - yg dibakar
2 biji cili merah - boleh tambah lagi kalau suka pedas
Segenggam udang kering - rendam sekejap

CARA PENYEDIAAN:

Bersihkan taugeh dan ditos serta diketepikan dulu . Bersihkan kacang panjang dan dipotong kecil serta dketepikan dulu .Bawang besar dipotong nipis-nipis dan masukkan ke dalam bekas yang sesuai .

Masukkan kelapa parut putih ke dalam kuali bersama bahan yang ditumbuk lumat dan sangai atau goreng tanpa minyak kelapa ni bersama sambal sehingga cukup sebati dan kelapa menjadi sedikit kering anggaran dalam 10-15 minit .

Kacau kelapa dengan sambal sehingga cukup sebati dan boleh la ditutup api dapur serta dibiarkan sejuk . Satu kan semua taugeh , kacang panjang serta bawang besar kemudian boleh la dimasukkan sambal kelapa ni sikit demi sedikit . Kacau semua bahan dan dimasukkan jus limau nipis secukupnya serta garam secukup rasa . Bila kerabu ni dah dicampur mengikut selera sendiri boleh la dihidangkan .