Sunday, July 22, 2012

Biskut Semperit Edisi Sabariah Bahasar



Resepi ini dari kak sabariah... banyak juga resepinya yang aku dah cuba yummmm menjadi dan sedap terutama ayam masak merah tabur dengan daun limau purut... kini dia menjadi lauk kegemaran anak lelakiku... sedap katanya...


Kini aku mengabadikah resepi ciptaannya dalam blog ku... boleh ya kak...senang nak mencari bila teringin nak makan...


 jom intai resepi dari kak sabariah..




Bahan-bahannya




150 mentega/marjerin
120g tepung gandum
80 g tepung kastad
50g tepung jagung
80g gula icing
1 biji kuning telur
sedikit ceri

Putar mentega dan gula icing hingga kembang
Masukkan kuning telur dan gaul rata
kemudian masukkan kesemua tepung dan uli hingga lembut
Sudah boleh dipaipkan keatas dulang.
Bakar dalam ketuhar selama 20 minit dgn suhu 170C









biskut ini kepunyaan dan hak kak sabariah bahasar 

Biskut Sarang Semut - Sabariah Bahasar



Banyak sungguh aku dapat resepi dari rakan-rakan dari FB terutama dari Kak Sabariah... yang aku suka semuanya aku abadikan dalam blog ku...senang kalau nak mencuba nanti.... terima kasih pada semua rakan di FB banyak juga manafaat yang aku dapat dari menjalinkan persahabatan di FB... semuga allh membalasnya.... 


Jom intai lgi satu resepi biskut sarang semut...




BISKUT SARANG SEMUT

210g mentega
125g gula kastor
400g tepung kastad
2 biji telur
1 suduteh vanilla
coklat rice
paper cup

Pukul mentega, telur dan gula hingga kembang [secara manual]
Masukkan tepung dan gaul hingga adunan sebati
Ambil sedikit adunan dan sagatkan pada pemarut
masukkan kedalam mangkuk kertas dan tabur coklat rice
bakar pada suhu 150C hingga masak






Sabariah Bahasar terima kasih kak atas pengkongian resepinya...




Carrot Cake... Sabariah



   mohon abadikan dalam blog saya.... 

CARROT CAKE
140g karrot
245g gula kaster
1/2 suduteh garam
160g mentega/marjerin
3 biji telur
1 biji oren diparut
1 sudubesar jus oren
285 g tepung gandum
2 suduteh baking bowder

Karrot di parut halus dandiperah
Air karot ditambah dgn air biasa menjadi 100ml
Putar gula,garam,mentega dan telur hingga gebu
Masukkan kulit oren,jus dan tepung.Pukul hingga gula hancur
Akhir sekali bubuh parutan karot
Ratakan dalam loyang berlengser mentega
Bakar 180C selama 1 jam








Fruit Cake dari Sabariah


Sabariah Bahasar tuan punya resepi






FRUIT CAKE 






A: 1 1/2 cawan gula
2 kotak mix fruit
1/2 suduteh rempah kuih
2 1/2 sudubesar oren sunquick
375g marjerin/mentega [1 1/2 potong]
1 1/2 suduteh bikarbonat soda
1 1/2 suduteh nescafe
1 1/4 cawan air
Rebus kesemuanya selama 10 minit dgn api perlahan. Sejukkan

6 biji telur
1 3/4 suduteh baking powder
2 3/4 cawan tepung gandum

Pukul telur hingga naik
Campurkan kedalam rebusan tadi dan kemudian lipatkan tepung yg telah diayak dgn baking powder kedalamnya.
Gaul sebati dan tuangkan kedalam loyang berlengser
Bakar selama 1 1/2 jam








Terima kasih kak sabariah kerana sudi share reepi nie kat FB... izinkan saya abadikan dalam blog ya..... suka tengok kek ini...