Saturday, December 25, 2010

Nasi Goreng Kampung Pulai Utama


Alamak maaf Ye... Berterabur  Atas Meja Makan..

Ha............ puas fikir apa lah nak masak malam nie... Soto  Tengahari tadi ada lagi sikit ... macam tak cukup pula... hai masa-masa cuti nie masak aje keja nya.... tak boleh nak rehat.. bak kata Allayarham P. Ramle... Berehat sekejap isteri dan meradang ohh.. tuhan... nie bukan isteri meradang tapi anak-anak menjerit Mak... makan apa malam nie.....Lalu g dapur intai... jengok so masak je nasi goreng kampung ... senang cerita.... semua orang makan kecuali si kecil tu.....  nak tahu resepinya... jom intai....

bahan-bahannya

Nasi Putih biar keras sikit - anggarkan sendiri ya... banyak mana nak ...
15 batang cili padi (nak pedas tambah lagi)
1 batang cili merah ( tak letak pun tak pe...) 
bawang merah 4 biji
bawang putih 2 biji
sedikit belacan
12 ekor ikan bilis
 Blender semua kecuali nasi.....
minyak makan
garam

tambahan;
sayur kangkung
ikan bilis goreng
(kalau suka)


Cara  membuatnya...


1. Panaskan minyak
2. masukkan bahan yang di blender tadi
3. biarkan garing , letak garam jangan masin sangat ye...
4. masukkan nasi putih tadi n kacu sehingga sebati
5. kalau suka suka boleh  masukkan sayur kangkung dan ikan bilis goreng
6. Siap ... rasalah dulu cukup ke tak rasanya... kalau tak cukup buatlah sesuatu untuk jadi sedap... hahhahaha

Jom makan ..... dah lapar dah nie...

Soto Ayam Jenama Adad....




Jenama Rempah Soto yang diguna... boleh tahan juga sedapnya.....


Terasa nak makan soto.... so balik dari jemputan kahwin rumah bos... kewangan aku pun singgah kat kedai depan rumah tu.... dah janji dengan anak-anak nak makan Soto Nasi..... lagipun Nasi Empit dah rebus awal-awal... so apa lagi cari lah bahan-bahannya.... Sampai rumah anak-anak dah menjerit mak..... Hunggry..... Eeee budak-budak nie ... tak boleh bagi can langsung..... nak rehat sekejap.... Hubby pun dah bising anak- anak dah lapar suruh masak cepat... so nielah yang terhasil .... First time guna Rempa Adad ... sedap juga bila pekena dengan sambal kicap ... jom intai resepi.........

bahan-bahannya.

1 ekor ayam... basuh (aku letak tepung gandum... biar hilang lendir n bersih sikit) n toskan

Bahan A
8 biji bawang merah
4 biji bawang putih
1/2 inci halia
semua nya di blender

Untuk tumis
2 batang kayu manis
sebunjut  sup Adabi 
1@2 batang serai - diketuk sedikit\
Lengkuas - anggarkan sendiri ya
1@2 bungkus Rempah Soto Jenama Adad
minyak untuk menunis
air sesukupnya
garam

Cara Memasakkannya

1. Panaskan minyak
2. masukkan Kayu manis 
3. Masukkan juga sup unjut adabi
4. masukkan rempah yang diblender tadi
5. kacau hingga garing dan naik bau...
6. masukkan Serai dan lengkuas tadi
7. Masukkan ayam dan sedikit air..
8. Lepas tu... boleh masukkan air ikutlah kesuaian ayam dan rempah yang diblender tadi 
masukkan garam....
9. biarkan empuk..... dan rasalah dulu sedikit apa yang kurang ...
bila semuanya ok boleh angkat dan hidangkan.....

Untuk hiasan pada soto bolehlah taburkan daun sup... bawang goreng... soo hoon goreng atau kacang tanah ... makan panas-pana sedap...