Tuesday, December 28, 2010

Ketam Goreng Sos Cili



Salam... ari teringin makan ketam.... aku nie kalau makan ketam mesti gatal semua muka... mulut macam bengkak je... tapi tak kisah lah tu ... asal dapt makan ketam goreng cili... dulu masa aku kecil.. kecil selalu ikut ayah (pak Jaafar) menyondong ketam kat pantai Lido... seronok tak terhingga... bawa balik ketam berbakul-bakul... sampai rumah terus rebus... habis seisi rumah aku kejut... untuk makan ketam... tu tu.... menjadi nostalgia kami sekeluarga... sekarang nie Pantai Lido telah di ubahsuai... kemana perginya ketam... ketam tu... ha.. mungkin kat sini kot jom.....

1 kilo ketam bersihkan dan tos ketepikan
20 @ lebih cili kering
6-7 biji bawang kecil
4 batang bawang putih
1/2 inci halia
(Blender semua) .... kecuali ketam... ye...

1 @ 2 batang serai - ketuk saja
cili soso
gula
garam
telor aku letak sebiji je...
minyak untuk menumis

Cara-caranya

1.Panaskan minyak
2. Tumis bahan yang diblender tadi... hingga garing dan  masukkan serai...
3. Biarkan garing... basukkan garam dan gula dan masukkan cili soso
4. Masukkan ketam  kacau dan balikkan kalau pekat sangat boleh masukkan setengah @ 1 cawan air  ikut lah kalau nak banyak kuah
5. Adalah lebih baik ditutup kuali tadi agar ketam dapat masak dengan sekata
6. Rasa ye... apa yang kurang...
7. Keluarkan ketam dan letak dalam pinggan
8. Jangan ambil kuahnya..
9. Pecahkan telur dalam baki kuah tadi dan kacau.. bila dan ok baru tuangkan dalam ketam tadi...

Emmm sedap...