Sunday, August 12, 2012

Biskut Tart Nenas Bercornflake

Hari nie sempat juga aku menyiapkan biskut Tart Nenas Bercornflake...ini pun first time buat... Alhamdulilah menjadi juga,, terima ksaih pada Citarasawan.. atas resepi yang sedap lagi ranggup... dan bolehlah dijadikan hidangan untuk hari raya nanti. Aku sebenarnya tela menyediakan kulit tart tu lebih awal jadi tak terasa bila masukkan nenas dan cornflake dalam kulit tart tadi... buatnya pun cepat

Jom kita lihat resepinya

Pastry tart

170 gm margerin
50 gm gula asing
1 biji telur gred c
290 gm tepung gandum
1 sudu vanilla

Jam nenas untuk diletakkan ditengah - tengah kulit tart .. (macam intilah)

1. pukul mentega dan gula hingga sebati jangan kembang sangat tau .. akak gunakan senduk kayu je..
2. Kemudian masukkan vanila dan telur kacau sebati lagi
3. masukkan tepung sedikit demi sedikit .. hingga digaul sebati
4. Amil acuan tart bentukkan dan bakar dalam suhu 150 c selama 15 minit
5. Bila dah sejuk boleh masukkan cornflake dan tabur dengan manik - manik mutiara..
6. Bakar lebih kurang 10 minit...

Untuk filing Cornflake

30 gm mentega
20 gm gula kasar
1 sudu madu
100 gm cornflake - hancur-hancukan (jgn blender tau)

1. cairkan mentega dengan gula kemudian  masukkan madu.. kacau lagi.
2. Tutup api msukkan pula cornflake yang telah dihancurkan tadi .

Selamat mencuba





Cantik  kan... Hasil air tanganku...