Saturday, February 23, 2013

Nasi Ayam

Apa apa agaknya nak masak ... untuk makan tengahari nie.... penig betul.... nasib baik ada permintaan dari anak ku yang bongsu... Emak nak makan Nasi Ayam... bagus juga..... lagi pun anak sulongku nak balik Lipis esok... so bolehlah masak2  lain dari biasa sikit..... hahah ya la tu...

 Aku nie bukan pandai sangat buat nasi ayam.... main agak-agak je..... allhamdulilah mereka sedap mak....


Dah siap terhidang Jemput Makan

  bila  makan nie ingat kat abang Ngah jauh di langkawi....  Nanti balik mak buat ya....






Roti Manis lagi

Air Tanganku..


Lama sungguh aku tidak meroti...  adalah lebih kurang sebulan.... emmmm  .. so  angin mendatang apatah lagi hari Jumaat nie ada orang nak sedekah Pulut Kuning kat Opis ku... jadi aku pun tumpanglah 2 loyang Roti Manis ayuharlina... eeee namaku dah jadi nama pada roti eee perasaan pulak..

Macam menjadi pulak gebu dan lembut rotiku kali nie.... hahah yang penting rakan2ku dapat merasa rotiku... ada juga yang kata lamanya akak tak bawa roti..... kat opis.... aku buat tak dengar je... bukannya pa kekadang tu bila malas melanda... bukan saja roti jejemput pun malas nak buat...


Jom tengok roti ku..


geram tak... 

Jom aku sharekan resepinya..... Selamat Mencuba..

Bahan2 nya
500 tg gandum
1 biji telur
100gm gula caster
80 gm mentega (butter lagi sedap)
11gm yis
Sedikit garam
250gm air                             disatukan
50gm susu cair
1 sudu besar (lebih sikit pun tak pe) bread softener
½ cawan air suam

Cara membuatnya

Bahagian A
11gm Yis , 1 sudu besar  gula, 1 sudu besar  tepung disatukan dalam bekas (mangkuk pun boleh) dan masukkan air suam tadi.. biarkan dia kembang lebih (kurang 10 -15 minit)

Bahagian B
Dalam bekas lain  masukkan tepung, gula, garam, telur,mentega, bread softener .. masukkan bahagian A dan uli sebentar,,, masukkan air dan susu tadi sedikit demi sedikit uli… hingga kental dan menjadi elastik….. kena betul menguli saya guna mixer…. Lebih kurang dalam 20 minit … ( tidak melekat kat tangan) sekiranya lembik taburkan sedikit tepung agaklah ya… biarkan naik 2 kali ganda lebih kurang 30 – 1 jam
Bila nak naik buangkan angin dan menguli lagi ….dengan menumbuk2 adunan itu… so … dah boleh buat bulat2 masa ini saya alis tangan saya dengan butter agar mudah dan tidak melekat kat tangan  susun dalam loyang yang sapu mentega seperti dalam gambar … biarkan naik lagi  dan bakar dalam oven suhu 160  darjah C api bawah saja roti ini akan masak sekata..
Cubalah kalau tak faham boleh Tanya…


yummmmm