Friday, May 11, 2012

Roti Naik..Gebu



 

Lama sungguh tak mengadun roti nie... Tiba- ada orang  nak makan  dan emak pulak nak bawa pergi kelas agama so... buatlah juga... Bila lama tak buat rasa excited juga tengok dia naik dan gebu semacam ...  suka hati...  ha.. ha.. jom aku tag kan lagi resepinya

Nama Roti Ku.. Roti naik 

500 gm tepung gandum (kalau nak guna tepung roti lagi bagus)
100 gm gula halus (caster)
20 gm susu tepung 
80 gm mentega
2 sudu pelembut roti
220 gm air kekadang saya letak 230gm tengok keadaan tepung
11 gm yis (sebungkus mauripan)
1 biji telor 
1 sudu softening (optional)

Cara-caranya

 masukkan tepung, gula, mentega, pelembut roti,  dan yis gaul gunakan jejari hingga rata dan sebati. Buat lubang tengah,,, masukkan telur gaul lagi... Akhir sekali masukkan air adunan dan uli hingga tidak melekat kat tangan,,, masa ini saya guna mesin je... tak larat nak mengadun dengan tangan... kalau betul diuli  dalam masa 30 - 45 minit adunan  akan naik 2 kali ganda ... atau sekurang-kurangnya biarkan satu jam.... Kemudian tumbuk-tumbuk buangkan angain.. dan uli lagi sebentar..

Boleh dibentuk-bentuk dan susun dalam loyang lebih kurang 20 minit... atau 30 minit lihat keadaan roti tu..
boleh bakar dalam masa 25-30 minit... api bawah je... tau  ..

kalau adunan tu melekat boleh lumur  mejerin di tapak tangan... orang biasanya gunakan tepung tapi saya memang gunakan majerin untuk mengelakkan adunan lekat. mungklin guna tepung boleh kot... ...