Hari jumaat lepas Fakulti ku buat hari Gotong Royong.... membersihkan apa-apa yang patut... ... Wah... meriah sungguh gotong-royong tu.... dengan gelak ketawa dan usik mengusik ... rakan-rakanku yang kuat menyakat dan sesekali kutuk mengutuk... Maklumlah kena mengemas, menyapu...... mengemok dan mengelap bangunan di Blok B11 di FAB UTM.. Dah macam khidmat masyarakat pulak...
Aku pun bercadang membuat kek moist coklat resepi dari puan zaiton othman... senang sungguh dan sedap... ramai yg memuji... jom kita lihat resepinya
KEK COKLAT LEMBAP(kukus)
BAHAN A
2 cwn tpg gandum
1 cwn serbuk coco
1sdk bpowder
1sdk soda bikarbonet
(semua diatas ayak)
BAHAN B
2 cwn gula pasir
1 cwn air panas didih
1 sdb nescefe
Semua bahan B kacau sampai gula hancur
BAHAN cC
5 biji telur B
2 sdb susu pekat manis
1 cwn minyak masak
kacau dgn senduk kayu
ambil bahan B + dgn bahan C
kacau dgn senduk kayu sebati
masukkan pula bahan A
kacau lagi dgn senduk kayu shj
masukkan adunan dlm acuan atau loyang kukus jer siap (tutup loyong dgn aluminium untuk mengelakkan kek merekah..)
untuk Ganage
1//2 cawan whipping cream
200 gm coklat masak ... boleh tambah kalau napak tak pekat
1 sudu mentega.. untuk mengilatkan..
kalau guna whiping cream akan menambahkan lagi rasa pada toping kek tersebut...
untuk Ganage
1//2 cawan whipping cream
200 gm coklat masak ... boleh tambah kalau napak tak pekat
1 sudu mentega.. untuk mengilatkan..
kalau guna whiping cream akan menambahkan lagi rasa pada toping kek tersebut...
SELAMAT MENCUBA
Aku tak sempat rasa dah habis.... tu yang best kawan2 ku enjoy dengan masakanku...![]() |
lepaas bilik saya ye... .. baik puan.. |
![]() |
gosok jgn tak gosok.. |
![]() |
running man datang |
![]() |
bawa balik bagus nie.. |
![]() |
betul dr saidin... kalau letakkat rumah elok juga |