Wednesday, October 10, 2012

Brownies dari teman ku di Alam Siber


Malam ini aku mengumpul banyak resepi brownies untukku jadikan koleksi peribadi dan tatapan rakan2ku.. harap ... tuan punya resepi mengizinkanku abadikan resepi dan gambarnya sekali ... seronok tengok gambar brownies yang cantik dan menarik pada madiha... Che CT. Hana harap halalkan ya... saya memang  suka menyimpan resepi dari rakan di blog dan FB...

Sebenarnya aku pun pernah membuatnya tapi tidaklah secantik dan selawa rakan yang lain punya. Jom tengok gambar dari resepiku..




haha buruk kan rupanya....

jom intai resepi


250 gm butter
3 biji telor
280 gm gula caster
1 1/2 sudu kecil baking powder
135 gm tepung gandum
60 gm serbuk koko
2 sudu susu cair

Cairkan butter dah sejuk masukkan telor , gula  kacau... sebati ... masukkan tepung ,,, koko dan baking powder... kacau sebati ... kalau suka boleh masukk apa saja kekacang seperti badam... coklat chip ke... bakar dalam susu 150 selama 45 hingga 1 jam ikut oven... sedap... atasnya tuang topping... 

Toping

1/2 cawan serbuk koko
1/2 susu pekat
2 sudu mentega ( fresh cream)
sedikit susu segar  ( fresh cream)
masak atas dapur (double boiler) kalau tak pandai buat terus atas api.. kacau hingga pekat dah boleh tuang ..




Marble Cheese Brownies
Resepi : Jasmeenskitchen

Bahan Choc. Cake 
250gm Butter 
1 cwn serbuk koko 
3 biji telur - gred B 
1½ cwn gula kator 
½ cwn susu cair 
1½ cwn tepung gandum 
1 sdt Baking powder 
1 sdt Soda bikabonat 
1 sdt esen vanilla 


Lapisan Cheese 
250gm Cream Cheese 
1 cwn gula kastor (yang ni MaDiHaA kurangkan letak 2/3 cawan)
1 biji telur - gred B
2 sudu kecil tepong jagung (yang ni MaDiHaA tambah) 

Cara :- 
1- Cairkan butter - masukkan serbuk koko & kacau rata. 
2- Dalam mangkuk lain, pukul telur & gula (guna wisk saja) smpi sebati. 
3- Kemudian campurkan dgn bancuhan butter td...kacau smpi sebati. 
4- Masukkan susu cair > kacau lagi... 
5- Masukkan tepung, BP & SB (kalo rajin ayak dulu) - kacau sehingga sebati & masukkan esen vanila. 
6- Panaskan oven 
7- Alas loyang saiz 10 X 10 X 1inci dgn griss paper (biarkan terjuntai sedikit) 
8- Masukkan bancuha coklat ke dlm loyang...tinggalkan 2-3sdb & masukkan kedlm plastic..(utk buat corak marble) 
9- Bakar selama 20min - guna api atas bawah 

Sementara tggu bahan choc. masak sedikit, kita sediakan bahan cheese.. 
> Pukul cream cheese sehingga gebu. 
> Masuukan gula > pukul lg hingga sebati. 
> Masukkan telur & tepong jagung > pukul lagi hingga sebati 

**Selepas 20min..keluarkan bahan choc yg separuh masak tadi...tuangkan bahan cheese..ratakan keseluruh atas kek... 
**Paipkan baki chocolate atas cheese, & lorekkan ikut suka.. 
**Bakar lg selama 15min atau sehingga cheese masak...(guna api atas sahaja) 
**Siap...






Resepi kedua 


CHEWY GOOEY YUMMY BROWNIES 

Bahan: 
250 g butter - potong kecik 
400 g coklat masakan - potong kecik 
6 biji telur 
340 g brown sugar (Madiha kurangkan sehingga 300 gm ~ masih manis lagikk ) 
2 s/k esen vanilla 
20 g chocolate emulco (anggaran 1 sudu besar) 
80 g tepung gandum (ayak bersama coco powder) 
60 g cocoa powder 
140g kacang walnut/pecan/ macadamia (optional)-toastkan (Madiha guna almond yg dipotong 4 ~ rasanya guna walnut lagi best sbb almond agak keras sket.. ) 

Cara: 
1) Panaskan oven suhu 160C. Sediakan dan alas tray 11X11. (Madiha guna tray shortbread 12" x 12") 
2) Double boil butter dan chocolate hingga cair, ketepikan biar suam sikit. 
3) Masukkan telur, gula, esen vanila dan chocolate emulco dalam satu mangkuk yg lain, guna hand whisk , kacau hingga gula cair. 
4) Tuang butter dan coklat cair tadi kedalam mangkuk adunan telur tadi dan gaul rata. 
5) Masukkan tepung & coco yg diayak sikit demi sikit dan gaul rata. Jangan gaul terlalu lama. 
6) Tuang dalam tray dan bakar 160C/50 minit-1jam (bergantung pd oven). 
7) Bila masak, biarkan dalam tray hingga sejuk. Lebih sedap kalau disimpan semalaman. Sedap dimakan sama ada begitu shj atau bubuh ganache atau dgn icecream atau dgn sos kastad. (Madiha bubuh coklat topping) 

Coklat Topping
Bahan2
 
250 g coklat masakan 
1sudu besar susu pekat manis 
3 sudu besar shortening 




Resepi kedua


Super Fudgy Brownies - resepi beliau..

Resipi : Martha Stewart
Di Olah : Che CT


Bahan-bahan :
120 gm unsalted butter - (8 sudu besar)
130 gm all purpose flour - (1 cawan)
1/2 sudu teh baking powder
30 gm serbuk koko - (1/4 cawan)
1/2 sudu teh garam 
220 gm coklat masakan - dadu kecil-kecil 
240 gm gula perang - (resepi asal 1 1/4 cawan gula kastor)
3 biji telur gred A
3/4 cawan choc chips

Bahan untuk ditabur :
Almond slice / choc chips

Cara-cara :
1. Panaskan oven 180'C. Sapu loyang dengan mentega dan alas dengan baking paper dan lebihkan ditepi loyang untuk memudahkan untuk dikeluarkan brownies nanti, dan sapu juga baking paper dengan mentega. Ketepikan.
2. Ayak tepung gandum, serbuk koko, baking powder, garam dan choc chips sekali. Ketepikan. Pindahkan choc chips yang telah diayak kedalam bekas lain.
3. Cairkan coklat masakan dan butter guna keadah double boiler. Pastikan air tidak masuk dalam coklat. Matikan api.
4. Masukkan gula dalam adunan coklat dan kacau rata dengan whisk hingga gula larut dan sebati dengan coklat. Masukkan telur satu persatu dan kacau rata-rata dengan perlahan-lahan.
5. Masukkan adunan tepung yang telah diayak tadi sedikit-sedikit hingga tercampur rata. Masukkan sekali choc chips yang diayak tadi. Jangan aduk terlalu lama, cukup sekadar bercampur dan tiada tepung lagi.
6. Tuang adunan dalam loyang dan ratakan. Taburkan almond slice dan choc chips ikut suka. CT guna loyang 10x10x2 inci.
7. Bakar selama 50 minit atau hingga masak. Keluarkan dari oven dan sejukkan 30 minit. Bila dah sejuk baru keluarkan dari loyang dan letak atas redai dan boleh dipotong-potong. Hias ikut suka... Selamat mencuba :)


Resepi Ketiga dari Blog madiha... tank ya 

Chewy Gooey Yummy Brownies

Ambil dari 'rumah lama' sekadar untuk koleksi di dapur baru ku ini...

Brownies ni sememangnya sedap!! Makan sekali pasti mau lagi dan lagi.. Mohon maaf kerana tak tau siapa empunya sebenar resepi asalnya. Walau apapun.. terima kasih banyak2 pada yg mencipta resepi brownies yang sedap ni.



CHEWY GOOEY YUMMY BROWNIES

Bahan:
250 g butter - potong kecik
400 g coklat masakan - potong kecik
6 biji telur
340 g brown sugar (Madiha kurangkan sehingga 300 gm ~ masih manis lagikk )
2 s/k esen vanilla
20 g chocolate emulco (anggaran 1 sudu besar)
80 g tepung gandum (ayak bersama coco powder)
60 g cocoa powder
140g kacang walnut/pecan/ macadamia (optional)-toastkan (Madiha guna almond yg dipotong 4 ~ rasanya guna walnut lagi best sbb almond agak keras sket.. )

Cara:
1) Panaskan oven suhu 160C. Sediakan dan alas tray 11X11. (Madiha guna tray shortbread 12" x 12")
2) Double boil butter dan chocolate hingga cair, ketepikan biar suam sikit.
3) Masukkan telur, gula, esen vanila dan chocolate emulco dalam satu mangkuk yg lain, guna hand whisk , kacau hingga gula cair.
4) Tuang butter dan coklat cair tadi kedalam mangkuk adunan telur tadi dan gaul rata.
5) Masukkan tepung & coco yg diayak sikit demi sikit dan gaul rata. Jangan gaul terlalu lama.
6) Tuang dalam tray dan bakar 160C/50 minit-1jam (bergantung pd oven).
7) Bila masak, biarkan dalam tray hingga sejuk. Lebih sedap kalau disimpan semalaman. Sedap dimakan sama ada begitu shj atau bubuh ganache atau dgn icecream atau dgn sos kastad. (Madiha bubuh coklat topping)

Coklat Topping
Bahan2

250 g coklat masakan
1sudu besar susu pekat manis
3 sudu besar shortening

Cara
Cairkan semua bahan2 cara double boiler sehingga coklat masakan benar2 cair. Tuangkan di atas brownies dan hiaslah ikut suka hati anda



Resepi keempat dari 



sesiapa yang berminat nak mencuba, boleh tengok resepi ni...

MARBLE CHEESE BROWNIES.  (resepi maklang azie)

Bahan coklat kek

250gm Butter
1 cwn serbuk koko (110g)
3 biji telur - gred B
1½ cwn gula kastor (300g)
½ cwn susu cair (125ml)
1½ cwn tepung gandum (220g)
1 st Baking powder
1 st Soda bikabonat
1 st esen vanilla

Lapisan Cheese
250gm Cream Cheese
1 cwn gula kastor (100g)
1 biji telur - gred B liza try guna 2 biji

Cara :-
1- Cairkan butter - masukkan serbuk koko & kacau rata.
2- Dalam mangkuk lain, pukul telur & gula (guna wisk saja) sampai sebati.
3- Kemudian campurkan dgn bancuhan butter tadi...kacau sampai sebati.
4- Masukkan susu cair dan kacau lagi...
5- Masukkan tepung, baking powder dan soda (kalau rajin ayak dulu) - kacau sehingga sebati & masukkan esen vanila.
6- Panaskan oven
7- Alas loyang saiz 10 X 10 X 1inci dgn griss paper (biarkan kertas terjuntai sedikit)
8- Masukkan bancuhan coklat ke dlm loyang, tekan sikit bagi padat adunan dengan sudu...tinggalkan 2-3suud besar & masukkan kedlm piping beg..(utk buat corak marble)
9- Bakar selama 20min - guna api atas bawah

Sementara tunggu bahan coklat masak sedikit, sediakan bahan cheese..
> Pukul cream cheese sehingga gebu.
> Masukkan gula > pukul lagi hingga sebati.
> Masukkan telur > pukul lagi hingga sebati

**Selepas 20min..keluarkan bahan choc yg separuh masak tadi...tuangkan bahan cheese..ratakan keseluruh atas kek...
**Paipkan baki chocolate atas cheese, & lorekkan ikut suka..
**Bakar lg selama 15min atau sehingga cheese masak...
**Siap... dihiang dan makan...
terima kasih....

resepi kelima


BROWNIES MUDAH  izinkan saya tag di blog kesayangku... ada masa ada kelapangan saya akan mencuba ..
Resepi : Wssary@MyR
Versi: Hana

Bahan-bahan
  • 6 sb serbuk koko
  • 1/4 cawan mentega cair
  • 1 cawan gula- hana buh 1/3cwn gula putih, 2/3cwn gula perang
  • 1/2 sk vanilla
  • 1/4 sk garam
  • 1/3 cawan tepung gandum
  • 2 butir telur
  • 1 cawan kekacang - optional
Cara-cara
  • Panaskan oven suhu 160-170 darjah celcius.Taburkan sedikit tepung dalam loyang empatsegi berukuran 18cm - hana sapu loyang dengan butter
  • Masukkan mentega cair,koko,gula,vanilla,garam,tepung dan telur ke dalam mangkuk.
  • Gaul sebati. Masukkan kekacang jika mahu.
  • Masukkan adunan dalam loyang dan bakar lebih kurang 25-30min.


TALAM NYONYA


cantik kan kekkawan..oleh kerana tergoda dengan gambar dan warnanya maka ku abadikan dalam blogku..

 . PUSAT SUMBER Salmah Haron . 



Talam Lapis Nyonya:
150 gm t beras
75 gm t ubi
25 gm t hon kwee
25 gm t gandum
1000ml santan (500ml santan pekat + 500ml air)
250 gm gula
pewarna pilihan dan secubit garam
caranya:
panaskan kukusan dan lengserkan minyak pada loyang dan letakkan loyang dlm kukusan.
campurkan semua bahan-sy blender jew senang.
bahagikan adunan kepada 3-4 bahagian dan letakkan pewarna pilihan.
kemudian kukus setiap lapisan selama 5 minit. buat sampai habis dan terakhir dikukus 20 minit. sejukkan baru dipotong.

Esma KoyetReSePi TuRun TeMurUn. ReSePi IsTiMeWa KeLuArGa KiTa..(likelikelikelikelike)
Subscribe · 10 minutes ago



FB Chef and Charity Club with Smile.  sumber dari rakan di FB 

BURGER ANAK MALAYSIA

Bahan-bahan:-

Untuk sambal :
1) 2 sudu makan minyak masak
2) 1 labu bawang besar
3) 2 ulas bawang putih
4) Sedikit belacan (bakar)
5) 10 tangkai lada kering (rebus dan
kisar halus)
6) ½ cawan ikan bilis
8) ½ cawan jus asam jawa
9) 1 sudu makan gula pasir
10) 1 sudu teh garam

Untuk doh:
1) 250g tepung gandum
2) 120ml susu/ air
3) 2 sudu besar margerin
4) 2 ½ sudu besar gula halus
5) ½ sudu teh garam
6) 2 sudu teh yis
7) ½ 1
kg minyak masak (untuk
menggoreng )
8) ½ biji timun ( dipotong nipis)

Cara-cara :

Untuk sambal:
1) Panaskan minyak. Masukkan ikan bilis. Goreng hingga kekuningkuningan.
2) Masukkan bawang dan cili yang telah dikisar. Gaul rata dan biarkan
menggelegak.
3) Masukkan gula merah, gula pasr dan garam. Gaul rata dan biarkan menggelegak
seketika.
4) Angkat dan ketepikan.

Untuk kuih:
1) Masukkan ke dalam mangkuk bahan 1 hingga 6. Uli doh sehingga tak melekat.
Buat bulat besar. Biarkan kembang 2 kali ganda.
2) Tumbuktumbuk
doh tadi dan bahagikan kepada 8 bahagian. Buat bentuk bulat.
Biarkan naik 2 kali ganda lagi.
3) Sementara itu panaskan minyak di dalam kuali.
4) Goreng doh dalam minyak yang sederhana panas sehingga kekuningan. Angkat
dan tos.
5) Belah 2 doh yang (jangan sampai terputus). Isikan dengan sambal bilis dan juga
timun.
Photo: Esma KoyetReSePi TuRun TeMurUn. ReSePi IsTiMeWa KeLuArGa KiTa..(likelikelikelikelike)
Subscribe · 10 minutes ago 

BURGER ANAK MALAYSIA

Bahan-bahan:-

Untuk sambal :
1) 2 sudu makan minyak masak
2) 1 labu bawang besar
3) 2 ulas bawang putih
4) Sedikit belacan (bakar)
5) 10 tangkai lada kering (rebus dan
kisar halus)
6) ½ cawan ikan bilis
8) ½ cawan jus asam jawa
9) 1 sudu makan gula pasir
10) 1 sudu teh garam

Untuk doh:
1) 250g tepung gandum
2) 120ml susu/ air
3) 2 sudu besar margerin
4) 2 ½ sudu besar gula halus
5) ½ sudu teh garam
6) 2 sudu teh yis
7) ½ 1
kg minyak masak (untuk
menggoreng )
8) ½ biji timun ( dipotong nipis)

Cara-cara :

Untuk sambal:
1) Panaskan minyak. Masukkan ikan bilis. Goreng hingga kekuningkuningan.
2) Masukkan bawang dan cili yang telah dikisar. Gaul rata dan biarkan
menggelegak.
3) Masukkan gula merah, gula pasr dan garam. Gaul rata dan biarkan menggelegak
seketika.
4) Angkat dan ketepikan.

Untuk kuih:
1) Masukkan ke dalam mangkuk bahan 1 hingga 6. Uli doh sehingga tak melekat.
Buat bulat besar. Biarkan kembang 2 kali ganda.
2) Tumbuktumbuk
doh tadi dan bahagikan kepada 8 bahagian. Buat bentuk bulat.
Biarkan naik 2 kali ganda lagi.
3) Sementara itu panaskan minyak di dalam kuali.
4) Goreng doh dalam minyak yang sederhana panas sehingga kekuningan. Angkat
dan tos.
5) Belah 2 doh yang (jangan sampai terputus). Isikan dengan sambal bilis dan juga
timun.
Hhaha  kemaruk menyimpan resepi dari FB.... nie gara-gara menemani anakku baca buku....



Mai Zura  ambil dari FB mai...
22 hours ago 

9/10/12 --10.54pm
Mai > telah mengongsi gambar Resepi Bonda.


SOS LADA HITAM

Bahan
1 bawang besar [didadu]
2 bawang putih [dicincang]
4-5 sudu besar lada hitam [kisar]
2 sudu besar tomato sos
1 sudu besa sos cili
2 sudu sos tiram @ kicap lemak (untuk gelapkan kuah)
2 setengah cawan air rebusan tulang ayam/daging @ kiub ayam Knor
1 sudu kecil tepung jagung bancuh ngan air sikit
garam dan sedikit gula
minyak untuk tumis (guna mentega pun boleh)

Cara
1. Tumis bawang besar & bawang putih sampai layu.
2. Bila sudah agak wangi, masukkan air rebusan ayam.
3. Masukkan tomato sos, cili sos, lada hitam, sos tiram @ kicap dan tepung jagung.
4. Kacau sebati dan masak mengikut kepekatan sos yg dikehendaki
5. Perisakan garam n gula secukup rasa.





Kek Mable Susu



Sambil menemani anakku membelek-belek buku untuk peperiksaan esok aku terlebih rajin menyimpan resepi dari rakan di FB lepas satu2 resepi yang ku ambil dan simpan kat  blogku... Ini juga merupakan hobiku... semenjak setahun dua tahun nie... hahahha... Bukannya apa bila nak mencari resepi atau teringin nak makan senang sikit nak mencari bila aku simpan dalam blog sendiri... Kekadang aku rasa blogku umpama buku resepiku... yang boleh dikongsikan  bersama teman2 yang lain..... ini salah satu dari resepi tu... 

 AHAHHA INI BUKAN HASIL AIR TANGANKU.. tapi air tangan orang lain.....





September 5 

Mai Share ReCipe -5/9/12

Hidangan:
Liza Razalli
~kek marble susu jamilah yatie..nilah hasilnyer

Sumber resepi: Jamilah Yatie..

KEK MARBLE SUSU ~Liza Razalli

Bahan-bahan : 
250gm butter atau boleh guna majerin 
200gm gula caster
2 camca teh ovalette 
4 biji telur 
270gm superfine flour 
1 camca teh baking powder 
60gm susu pekat 
2 sudu besar serbuk koko 
2 sudu besar susu segar 
1 camca teh chocolate emulso 

Cara-cara : 
1. Ayak tepung dan baking powder bersama. Ketepikan. 
2. Putar majerin, gula dan ovelette hingga kembang dan berkrim. 
3. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Teruskan memutar adunan. 
4. Masukkan susu pekat dan susu segar putar sebati.
5. Kaupbalikkan tepung menggunakan spatula.
6. Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian dibiar begitu sahaja, 
satu bahagian dicampurkan dengan serbuk koko, chocolate emulco 
7. Alas loyang bulat 22cm dengan kertas minyak. 
8. Sudukan sesenduk adunan tanpa koko ke tengah loyang. Dikuti dengan adunan koko, silih berganti antara 
dua adunan sehingga habis. 
9. Bakar pada suhu 180 darj cel selama 45min - 50min atau sehingga adunan tidak melekat pada lidi tester.susu

Mable Nutella



Rohana Sulaiman tuan punya resepi.... 
July 12 via mobile 

MARBLE NUTELLA CAKE

MARBLE NUTELLA CAKE - Rohana Sulaiman

Bahan
200 gm tpg self raising
250 gm butter
200gm gula caster
5 biji telur
1/2 sdt ovalette
2-3 tbs serbuk cocoa / nutella
2 sdm susu pekat
1 sdt vanilla essence
nuttella utk disapu

Cara
1 Pukul puteh telur sampai kembang dan ringan. Ketepikan.
2 Di dlm mangkuk lain pukul butter dan susu pekat.
3 Kemudian masukkan gula. Pukul sampai gula larut dan ringan.
4 Kemudian masukkan ovalette dan pukul lagi.
5 Masukkan kuning telur satu persatu sambil di pukul dng mixer.
6 Ayak tepung kemudian masukkan sadikit2 ke dlm adunan butter.
7 Teruskan memukul dng kelajuan yg perlahan takut nnti tpg berterbangan.
8 Ulangi process sampai tpg habis.
9 Masukkan puteh telur ke dlm adunan ini dan gaul rata dng sudu saja.
10 Bahagi dua adunan ini .. Satu bahagian di bbh koko yg sudah diayak dan bancuh rata atau pun Nutella.
11 Lagi satu bahagian dibiarkan plain dan masukkan esen vanila.
12 Alas loyang dng kertas yg sudah di minyakkan.
13 Bubuh adunan secara berselang seli utk mendapatkan corak marble.
14 Masukkan kedlm oven dan bakar 40- 45minit dng suhu kepanasan 160'c
15 Sejukkan dan kek di belah dua lalu di sapu dng Nutella dan lekatkan balik














Donut Kentang


Mai Zura Tuan punya resepi... 
‎10/10/12


Donat kentang sedap n gebu

Bhn2nya:

200gm tepong roti
20gm gula
1/2 sudukecil garam
1 sudu kecil dry yeast
140 ml susu segar
20gm butter
2 butir kentang di rebus sampai empuk(dimesin dgn sedikit air)
minyak masak utk menggoreng
gula halus secukupnya

cara2nya:

Masokkan tepong,gula,n garam n kentang kedlm mangkuk.Kacau.
Buat lobang di tengah.Masukkan susu n dry yeast.Kacau rata
Masukkan butter.Kacau hingga sekata.
Bila dah jadi begini keluarkan dari mangkuk n letakkan atas papan canai.Uli sehingga tak melekat di tangan.
Buatkan bentuk bulat n masukkan semula dlm mangkuk tutupkan dgn kain lembab biar naik 2x ganda
Dah naik leh lah di bentukkan bulat2 n di buat lubang di tengahnya biarkan sebentar dlm 20-30 minit bolehlah di goreng dgn api perlahan angkat n toskan n di bubuh gula halus semasa panas2 lagi.