Wednesday, October 10, 2012

Talam Tokyo


Mesra Selera Sumber dari Mesra Selera boleh ya saya taqkan di blog ini..
20 hours ago 

http://rohaisha.blogspot.com/2012/10/talam-tokyo.html
TALAM TOKYO
Resepi:Chef Asma
Sumber:Yatie

Bahan Untuk Lapisan Bawah (Loyang 10x10x2")
300gm sagu kecil warna putih
60gm sohoon
100gm kelapa parut putih
100ml santan pekat
300ml air
1 sudu kecil garam

Cara-cara:
1.Cuci sago sebentar, rendam selama 30 minit dan toskan.
2.Rendam sohoon dengan air suam selama 30 minit, toskan dan potong kecil-kecil.
3.Satukan bahan-bahan diatas dan masukkan ke dalam loyang 10x10x2" yang telah dioleskan dengan minyak.Saya alas plastik dan oleskan sedikit minyak.
4.Kukus selama 25-30 minit dan tekankan sikit dengan sudu supaya lapisan menjadi sama rata.

Bahan Untuk Lapisan Atas:
4 biji telur
300gm gula pasir
400m santan pekat
400ml air + 3 helai daun pandan (blender dan tapiskan)
100gm tepung kastard
Sedikit pewarna hijau
1/8 sudu kecil alkaline water@air abu *(boleh guna air kapur)
1/2 sudu kecil garam

Cara-cara:
1.Campurkan semua bahan dan blend rata.
2.Kacau sebati dan tapiskan.Masukkan ke dalam periuk dan masak hingga naik wap.
3.Tuangkan adunan ke atas lapisan bawah dan kukus selama 30 minit.
4.Padamkan api dan angkat kuih setelah masak.Biarkan kuih benar-benar sejuk baru dipotong.
 


in

ini pun gamabar dari Damai Kalbu... 

sememangnya aku suka menyimpan resepi dari kekawan terutama di FB 

No comments: