Saturday, November 24, 2012

ROTI MANIS AYUHARLINA

Lamanya tak meroti nie.... tapi oleh kerana  ada permintaan aku pun meroti semula...... Bila dah mula susah pulak nak berhenti.... lagi pun aku ada janji dengan teman ku Fazilah... tunggu ya illa roti menjelma kembali.....  insyakallah aku akan tunaikan permintaanya... bak kata orang kalau dia mengandung dah bersalin... agaknya nak makan roti ku... Fazilah tunggu roti dari akak ya....

Sila lah  jeling roti yang aku ubah suai hingga aku puas hati akan hasilnya  ... lama juga mencuba.... banyak kali juga keras... tak gebu... tak naik... macam2... tapi kini berkat kesabaran akhirnya inilah hasilnya ... kali ini aku amat berpuas hati... Sebenarnya aku belajar roti nie dar kak Ana .. dimana dia sekarang .... walau pun resepinya agak berbeza tapi cara dan aduannya agak sama kak ana guna yis basah aku guna yis kering....  aku ubah dan tokok tambah sendiri allhamudulillah hasilnya .... menjadi macam kak ana punya...


aku tabur badam dan gula atasnya




Tabur gula je....

Resepinya

500 @ 550 gm tepung gandum 
100 gm gula halus
1 buku yis
2 sudu besar mentega @ butter
40 gm susu cair
1 sudu besar  pelembut roti @ shoftening
secubit garam
300 gm air suam2 kuku
1 biji telur

Cara membuatnya

1. campurkan  gula, dalam air suam2 kuku tadi kacau sekejap... n masukkan yis  perap dalam 10 minit atau hingga yis naik....
2. Bila yis dah kembang... (naik) masukkan butter, susu cair... telor... pelembut roti dan pukul (pakai mixer) dalam seminit dua...
3. baru masukkan tepung hingga habis... mixer lebih kurang 20 - 30 minit... 
4. Adunan ini agak lembik tapi jangan risau... biarkan  perap dalam sejam atau 2 kali gandan... kebiasaannya adunan akan naik 2 kali gandan dalam masa 1 jam... saja...
5. Tumbuk- tumbuk adunan tadi untuk buangkan angin.. mesti ya..
6. Sebagaimana yang saya kata tadi adunan agak lembik... melekat di tangan... keluarkan dari bekas dan ..
 uli  hempas2 henyak...eeee semasa menguli   pastikan tempat menguli tadi di letak butter/majerin... pastikan juga tapak tangan sentiasa di sapu majerin.... uli  dalam 10 minit... 
7. Bentukkan dia menjadi bulat2.... jangan lupa tangan letak majerin...ya...
8. susun dalam loyang...... rapat2 ya.. perap lagi hingga naik 2 kali ganda  baru di bakar.... 
9. Biasanya dapat 2 loyang lebih kurang ada 10 @ 12  ketul..


memang agar sukar.... kalau tidak   melihat sendiri cara membuatnya tapi kalau tak cuba tak tahukan...

Selamat Mencuba...