Wednesday, March 2, 2011

Kek Pisang .... Petik jari





Jom Makan....

gambar tak clear...sorry ye...




Salam... semua... .... ari nie aku tak masak sebab Hubby ada Dinner dengan rakan sekerja ......... hahha......  pakat dengan anak bongsu makan kat dapur ke dua ku... hhahahah cuba teka kat mana...????


Balik rumah dah maghrib .... cepat2 tunaikan kewajipan. hahaha... Terfikir pulak nak buat kek.... lagi pun dah janji dengan rakan kat opis nak bawa kek .... so... pergi dapur bancuh je.... inilah kek pisang yang paling senang yang pernah aku buat.... sempoi gila.... terima kasih pada Sofina... kerana resepinya... Maaf ya aku tag kat sini.... share dengan rakan-rakan lain.... Lembut.... pertama kali cuba.... menjadi... sukanya......emmm Esok bawa kat opis... ada mak buyong tu... yang tengah kuat makan.... Sori Elyani MM....


Jon aku share kat resepinya... cuba ya... alamak lupa letak garam la....emmmmmm


KEK PISANG PETIK JARI 

Bahan2
150g pisang emas - dilecek
180g tpg gandum
180g gula halus /gula icing 

3 biji telor
120ml minyak masak
1 sudu teh ovelate
1 sudu teh soda bikabonat
1 sudu teh baking powder
secubit garam

Cara-cara
campur semua bahan di atas dan putar dengan mixer hingga sebati dan adunan nampak putih
masukkan kedalam loyang yang digris dengan minyak masak, bakar 180 darjah selama 40 - 50 minit
pastikan adunan separuh loyang kerana kek biasanya naik sekali