Saturday, March 5, 2011

Makan-makan , borak-borak dan Perut Kenyang ....






bakar-bakar jangan tak bakar semangat sungguh... lapar ke..



Licin aiscream 
 Tuan rumah Penganjur.... kesian dia....  rumah bersepah dah lah pagi tadi dapat tempahan .... apa pun terima kasih....







Hai nak ke.... jom makan sedap 


Banyak lagi gambar yang tak sempat nak upload..... dan macam makanan ada hingga tak habis2 dan tak tahu nak makan mana satu .... Teringat yang tak datang kalau tak lagi meriah dan tak cukup.... so lepas nie rumah siapa pulak

Agar-agar Pelanggi ...sedap..





Salam ... puas fikir untuk buat apa...untuk majlis makan-makan di rumah adik ku... haha... Mereka minta ku buat kek, Puff ke... pandai betul dio orang nie... aku kena buat kuih muih... yang lain sediakan ayam je.... Tapi tak pe... aku cuba apa yang boleh je.... bukannya pandai pun bab kuih muih nie.... hentam saja.... Lagi pun bukan ada orang lain adik beradik je..... Perjumpaan nie pun saja nak bincang pasal anak saudaraku yang sulung nak kahwin... blan 4 nie... so.... sebab dah lama tak buat makan-makan so kami pun cadangkan kita buat bakar-bakar ayam.... so aku pun terfikir nak buta agar Pelanggi nie... Jom tengok resepi Nie pun resepi kak Nor ..... Secubit garam....  tank ye kak halalkan nya... 







Emmmmmm sedap dapat pujian...







RAINBOW MARBLE PUDDING by MakLang dan Nor67

Bahan:-

1 paket agar2 serbuk (13 gm)
675 ml air

225 gm gula pasir
65 gm butter
4 biji telor saiz sederhana
1/2 tin susu cair Carnation
1 sudu makan tepung kastad
1 sudu coco emulco 
1 sudu teh esen vanila

beberapa titis pewarna merah 
warna hijau  ikut suka  


Cara membuatnya 


Masak serbuk agar - agar dengan gula... dalam 10 minit tutup 
Dalam bekas yang lain campurkan susu cair,  telor dan tepung kastard kacau hingga sebati
kemudian masukkan dalam agar-agar tadi masak lagi dalam 3 minit
bila dah sebati masukkan vanilla dan butter tadi (saya guna majerin je) dan tutup 
 bahagikan kepada 3 bahagian warna kan 
dan boleh tuang dalam acuan ikut selang seli....
sejukkan dalam 1/2 jam dan masukkan baru boleh masuk peti sejuk.