Friday, December 23, 2011

Roti Tok Mak







Geram tak tengok roti-roti nie.... akak kini tiap-tiap hari meroti... sampai anak kata emak asyik baru roti je.... nie hasil dari mesin BM ku... kini dah tak penat lagi... hasil pum wau... seronOk tengok rupa roti tu,,

Kebetulan hari ini ada kenduri so yg paling senang meroti so buatlah aku roti roti manis Tok Mat ... boleh ya tok Mak saya share kan resepinya... menjadi sungguh... rotinya...

jom intai resepinya...

ROTI MANIS, ROTI INTI SARDIN, INTI KELAPA ATAU KACANG...


1 BIJI TELUR.
2 SUDU BESAR SUSU PEKAT MANIS.
3/4CWN GULA.
2 SUDU KECIL IBU ROTI@MAURIPAN .
2 SUDU BESAR MARJERIN.
1 SUDU KECIL SORTENING.
500 GM TEPUNG GANDUM CAP SAUH.
300 ML AIR ..AIR NI DH DI CAMPUR SEKALI TELUR N SUSU MANIS JADI 300 ML AIR.
1 SUDU BESAR SUSU TEPUNG SEBARANG JER..

CARA ...
KAEDAH BREADMAKER.
MASUK AIR YG DI BANCUH DGN TELUR SUSU MANIS N SUSU TEPUNG.
MASUK TEPUNG.
MASUK GULA.
MARJERIN.
SORTENING.
LAST SEKALI IBU ROTI@YEAST.
START PUTAR SEMUA ...
INTI IKUT SUKA KACANG MERAH OR KELAPA .ROTI KOSONG PUN SODAPPP..
SELAMAT MENCUBA HINGGA BERJAYA.

ULI DALAM 15-20 MINIT
PERAP DALAM 1 JAM
TUMBUK2 BUANG ANGIN DAN BUAT BULAT2 MASUKKAN DALAM LOYANG YANG DAH DISAPU MAJAERIN
PERAP LAGI DALAM SEJAM
ATAU NAIK 2 KALI GANDA BAKAR DALAM SUHU 160 SELAMA 45 - 30 MINIT

DSH SIAP DAN BOLEH DIMAKAN...

No comments: